Gamma bagolylepkék rajzottak csapatokban

A korai felmelegedés kedvezhetett nekik
A korai felmelegedés kedvezhetett nekik - © Fotó: Matey István
Debrecen – A cívisvárosban is tömegesen jelentek meg olyan lepkék, amik az épületekbe is berepültek, és kellemetlenségeket okoztak az ott tartózkodóknak.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályától megtudtuk: a bagolylepke (hivatalosan Gamma bagolylepke) hazánkban általánosan elterjedt vándorlepkefaj, ami itt semmilyen formában nem telel át. Az országba általában június–júliusban érkeznek tömegesen, ennek ellenére idén a korai felmelegedés okozhatta a faj idő előtti nagyszámú megjelenését.

Két nemzedéke van

Ellenben a bagolylepke lerakott petéiből kikelő hernyók a táplálkozásukkal gazdasági károkat okozhatnak. Hazánkban legtöbbször két nemzedéke van (az első júliusban, a második pedig szeptemberben és októberben), s ekkor tapasztalható károsítás.

A károsítás kezdetben nem feltűnő, de a fejlődésük előrehaladtával akár teljesen le is rághatják a növényt. A védekezés a bagolylepke hernyói ellen irányulhat, amely 2-3 darab hernyó/m2 egyedszámtól válhat szükségessé.

Ritkán szaporodik el

A mezőgazdasági kultúrákban az egyéb kártevők ellen végzett kezelések hatásosak, egyéb eljárás nem indokolt. A kártevő elleni védekezésre vonatkozó döntést a földhasználó és a termelő hozza meg – tudtuk meg.

A bagolylepke, bár rendkívül elterjedt, tömegesen viszonylag ritkán szaporodik el. Jelenleg a Debrecen környékén működő fénycsapdákkal még nem fogtak be jelentős számú egyedet.

VA