Galambok bázisa marad a Zsinagóga

Nyolc éve, 2006-ban kínálták eladásra
Nyolc éve, 2006-ban kínálták eladásra - © Fotó: Szilágyi Magdolna
Berettyóújfalu – Ifjú művészek helyett madarak töltik meg az egykor szebb napokat látott zsinagógát.

Országos műemléki védelmet élvez, mégis galambok lakják a romos állapotban lévő zsidó templomot Újfalu központjában. A második világháborút követően, a megmaradt izraelita közösség eladta a zsinagógát a Berettyóújfalu és Vidéke ÁFÉSZ szövetkezetnek, amely negyven éven keresztül bútorraktárként használta az ingatlant. Most viszont eladó, csak éppen vevő nincs rá.

Muraközi István polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a templom szomszédságában található, egykor Konrád György édesapja vezette vaskereskedést 2010 körül eladta az ÁFÉSZ, jelenleg kínai üzletként funkcionál, a zsinagóga viszont a szövetkezet tulajdonában maradt.

– Az önkormányzat 2008-ban, egy európai uniós pályázat segítségével egy kelet-magyarországi tehetségkutató bázist akart létrehozni az izraelita templomban, amelyet a tervek szerint az Igazgyöngy Művészeti Iskola tartott volna fenn. Csakhogy a pályázat feltételei közé tartozott, hogy az önkormányzat tulajdonában legyen az ingatlan – hangsúlyozta a polgármester. Elmondása szerint a hivatal próbált megállapodni az ÁFÉSZ-szel, 25 millió forintot ajánlottak az zsinagógáért, a tulajdonos azonban ennek a dupláját szerette volna, ezért nem kötöttek üzletet. Ugyanakkor a Berettyóújfalu Vidéke és Körzeti ÁFÉSZ ellen 2012 novemberében felszámolási eljárás indult, ami a mai napig folyamatban van.

Az önkormányzat mindössze egy forintért szerette volna megvásárolni a zsinagógát, amelyről jegyzőkönyv is készült – állítja Balogh Sándor, a helyi ÁFÉSZ utolsó elnöke, aki 2008-ban kínálta eladásra az ingatlant. Mint fogalmazott, több milliós vételárról nem esett szó. Erre reagálva Muraközi István elmondta: a 25 milliós összegről valóban nem tettek hivatalos ajánlatot, csupán az egy forintosról. – Hat évvel ezelőtt lehetőségünk lett volna megvásárolni a zsinagógát, de nem tudtunk megegyezni. Most akkor sem tudnánk megvenni, ha nagyon olcsón adnák. Amíg nem találunk olyan pályázatot, amely segítségével fel tudjuk újítani az épületet, addig a hivatal nem tart igényt az ingatlanra – szögezte le a polgármester.

HBN–SZM