Galambjaival öregbíti Debrecen jó hírét

Akt.:
Váradi József Európa-bajnok debreceni pergőjével
Váradi József Európa-bajnok debreceni pergőjével - © Fotó: Tóth Vince
Debrecen – Hetvenkét kiváló minősítésű debreceni pergőt mutatott már be országos és európai kiállításokon.

Váradi József gyerekkora óta galambászik, eleinte nagytestű galambokat tenyésztett. 1988-ban költözött Debrecenbe, itt találkozott először a debreceni pergő galambokkal. Elmondása szerint nagyon megtetszett neki a város nevét viselő galambfajta.

Fotó: Tóth Vince Fotó: Tóth Vince ©

Érdekelte a galamb története, mely szerint az I. világháború előtt helyezték a K.U.K (közös hadsereg) törzstiszti állományába azt az őrnagyot, aki a Péterfia utcai laktanya egyik padlásterében tartotta a magával hozott, és a helyi galambászok által teljesen ismeretlen küllemű galambot. Eredetileg ez egy pergő galamb volt, ami azt jelenti, hogy nagyon magasra felrepült és pörögve, bukfencezve ér le a tetőre. 1961-ben az országos szövetség elismerte önálló fajtának, ekkortól kezdve a tenyésztők már nagyon féltették a fajta leírásának megfelelő galambokat, és nem engedték ki a szabadba. Ezért aztán a hosszú évek tenyésztőmunkájának köszönhetően díszgalambbá váltak, de a debreceni pergő név megmaradt.

A legeredményesebb

Váradi József nyugdíjas katonatiszt, 1994-ben kezdte tenyészteni, ekkor gyűrűzte le az első galambjait. Három év múlva már országos kiállításon kiváló galambja volt. Elmondta, nem ő ugyan a legjobb debreceni pergő tenyésztő az országban, de ő a legeredményesebb. Tenyésztői munkája elismeréséül „Gyémántkoszorús diploma” minősítésben részesült. Ennek feltétele, hogy háromszor kell elérni az „aranykoszorús” mestertenyésztői címet, melyhez hetvenkét kiváló minősítésű debreceni pergőt kell bemutatni országos és európai kiállításokon, de úgy hogy minden galamb életében csak egyszer vehet részt minősítő versenyen.

Fotó: Tóth Vince Fotó: Tóth Vince ©

Eddig négy galambja volt Európa-bajnok, és a „Gyémántkoszorús” tenyésztő, a fajta szeretetén túl büszke arra, hogy Debrecen jó hírét ezzel is öregbíteni tudja.

HBN-TV