Gaál István a TEK új elnöke

Gaál István a TEK új elnöke
A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok jelenlegi elnöke, Fábián István professzor 2010. július 1-i hatállyal lemondott pozíciójáról, ezért a DE TEK pályázatot írt ki a következő három év vezetői tisztségének betöltésére.

A kijelölt május 18-i határidőig három jelölt; Gaál István, a Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi tanára, Hunyadi László, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára és Szabó Béla, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi tanára nyújtotta be pályázatát.
A jelöltek a továbbiakban egy nyílvános fórumon ismertették terveiket.

Június 17-én a Tudományegyetemi Karok Tanácsa egy zárt ülésen szavazta meg Gaál Istvánt elnökként. Az új elnök megbízatása 2013. június 30-ig szól.

HAON: Minek köszönhető, hogy megpályázta a TEK elnöki posztját?

 -A TEK megalakulása, 2004 óta elnökhelyettesként dolgozom, eddigi feladatom az oktatás tanárképzés koordinálása volt a nyolc karon. Ez egy rendkívül sokrétű feladat, nagyon sok kollégát volt alkalmam megismerni egyetem szerte. Olyan elnökök mellett dolgoztam, mint Abádi Nagy Zoltán, Sipiczki Mátyás, Pálinkás József, Fábián István. A nyolc kar sokrétű szervezetének koordinálását mindig nagyon inspiráló feladatnak találtam. A mostani választás során azt reméltem, hogy a TEK Tanács tagjainak többsége korábbi munkám megítélése alapján támogatná a pályázatomat.

HAON: Milyen újításokra törekszik?

-A Tudományegyetemi Karok azon funkcióit kívánom erősíteni, melyek a karok többsége számára hasznot hoznak, nyereséget jelentenek. Azt szeretném, ha a karokhoz közelebb kerülne a TEK, a hivatal fenntartását megtérülő beruházásnak tekintenék.

HAON: Mit kíván nyújtani a hallgatók számára?

 -A legfontosabb kötelességünk nemzetközi mércével mérve versenyképes diplomák kiadása hallgatóink részére. Oktatási rendszerünket a bolognai szisztémára való áttérés alkalmával akarva-akaratlanul megújítottuk, átvizsgáltuk és az új szakok indításával versenyképesebbé tettük. A sokrétű TEK számos értékes interdiszciplináris és multidiszciplináris képzés indítását teszi lehetővé, főleg mester szinten. Az oktatás mellett feltétlenül fontos olyan színvonalú hallgatói szolgáltatások biztosítása, melyek ide vonzzák a hallgatóságot.

HAON: Mi a legfontosabb cél, amit elnöksége alatt teljesíteni szeretne?

 -A TEK-nek kifelé érdekvédő funkciót kell betöltenie, befelé szolgáltató funkciókat ellátni. A sikeres működés csak a centrumokkal együttműködve lehetséges. A külső és belső funkciók összehangolása lehet a legfőbb teljesítendő cél.