GÖRÖG VÁLSÁG: Összecsapások a pénzügyminisztériumnál

Könnygázt vetettek be a rendőrök a görög pénzügyminisztériumot megrohamozó tüntetők ellen pénteken. Közben tovább tárgyalnak Athénban az országot kisegítő pénzügyi csomagról az Európai Unió, az IMF és az Európai Központi Bank képviselői a görög kormánnyal, amely azt állítja, hogy május 19-ig megállapodásra kell jutni a segélycsomag részleteiről, különben fizetésképtelen lesz az állam.

A szakszervezetek május 6-ra általános sztrájkot hirdettek az egész országban.

A görög rendőrség szerint több száz feldühödött tüntető próbálta megrohamozni a pénzügyminisztérium épületét. A kormány megszorító gazdasági intézkedései miatti újabb megmozdulás azt követően törtek ki, hogy a kabinet megkezdte a költségvetés drasztikus lefaragásáról a tárgyalást, ami a nemzetközi segítség feltétele. A lefaragás további lépés a már meglévő megszorító intézkedésekhez.

Csütörtökön este is voltak összecsapások a görög parlament épülete előtt. Egyelőre nem tudni, hogy itt, és a pénteki, pénzügyminisztérium előtti összecsapásokban megsérült-e bárki.

A görög szakszervezetek szerint az IMF azt akarja, hogy a kormány emelje az áfát, törölje el a tizenharmadik havi közalkalmazotti bért és nyugdíjat, valamint a kéthavi fizetésnek megfelelő bónuszt a közszférában, mindezeken túl pedig fagyassza be három évre a közalkalmazotti béreket. A szakszervezetek szerint az EU és az IMF azt is akarja a pénzügyi segély ellenében, hogy a jövő évig a kormány tíz százalékponttal csökkentse a 2009-es 13,6 százalékos deficitet.

A szocialista kormány bírálói szerint “mindezek a pusztulás intézkedései”. Több politikai erő népszavazást követel a megszorításokról. Papandreu miniszterelnök egyelőre csak annyit válaszolt a politikai támadásokra, hogy “keményen tárgyal a nemzetközi szervezetekkel kormány, hogy megvédhesse a gyengéket, és a középosztály.” Papandreu azt is mondta, hogy a közegészségügyre továbbra is költ a kormány, de “a szektorra jellemző korrupciót keményen fel fogja számolni”.

– Független Hírügynökség –