GÁZVITA: Nem lesznek fennakadások az európai gázszállításokban

GÁZVITA: Nem lesznek fennakadások az európai gázszállításokban
“Nincsenek problémák, és meggyőződésünk, hogy szerződéseinknek megfelelően folyamatosan kiszolgáljuk európai partnereinket a szükséges gázszállításokkal a fehéroroszországi konfliktus ellenére” – közölte kedden az oroszországi gázszolgáltató, a Gazprom szóvivője.

Szergej Kuprijanov szerint alternatív megoldásokat keresnek, és ha kell, Ukrajnán át szállítanak gázt, vagy saját, földalatti európai tárolóikat is megcsapolják, esetleg a piacról vásárolnak gázt az európai szerződéses partnerek ellátásához. A keddi közleményt a Gazprom azután adta ki, hogy a belorusz elnök kedden leállíttatta a Fehéroroszországon át Európába tartó orosz gáz szállítását.

Viktor Lukasenko azután rendelkezett így, hogy a Gazprom 30 százalékkal csökkentette a Minszknek szánt mennyiséget. A két ország között elszámolási vita alakult ki, emiatt csökkentette Moszkva a gáz mennyiségét.

A belorusz elnök döntésére reagálva az Európai Bizottság arra szólította fel az érintett országokat, hogy tartsák tiszteletben vállalásaikat, és vitájuk ne befolyásolja az uniónak szánt gáz érkezését. Fehéroroszországon keresztül egyébként az EU gázfelhasználásának alig több mint hat százaléka érkezik. A kiesés ugyanakkor Litvániát érzékenyen érinti. A balti ország főleg ezen az útvonalon jut ugyanis gázhoz. Vilnius ugyanakkor jelezte: megteszi az előkészületeket, hogy északi szomszédján, Lettországon keresztül vásároljon orosz gázt.

Időközben Fehéroroszországban korlátozásokat vezettek be az iparvállalatok földgázellátásában – adta hírül a belorusz energetikai tárcára hivatkozva a Naviny internetes hírportál. Az ONT tévécsatorna hírműsorában pedig elhangzott: Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök utasította Vlagyimir Szemasko kormányfő-helyettest, hogy mindenképpen érje el a kifizetetlen tranzitdíjak behajtását a Gazpromtól. Fehéroroszország számításai szerint az orosz gázipari óriás 217 millió dollárral adós az országon keresztül vezető nemzetközi vezetékek használatáért. Ennek törlesztését követően a fehéroroszok július 5-ig vállalják saját tartozásuk rendezését az év első négy hónapjában elfogyasztott gázért. Minszk azt is megígérte, hogy június 23-ig elszámol a májusban szállított gázért.

– Független HÍrügynökség –