GÁZAI HAJÓK: Elítélte Izraelt az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Elfogulatlan vizsgálatra szólított fel kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata a hétfő hajnali izraeli katonai akcióval kapcsolatban.

A BT elítélte Izraelt a “Szabadság Flottillának” nevezett és a palesztinok szerint segélyszállítmánnyal megrakott konvoj egyik hajója elleni támadás miatt, amiben kilencen haltak meg.

A három teherhajóból, és három utasszállítóból álló flottilla több mint hétszáz aktivistát, állítólag tízezer tonnányi építőanyagot, és egyéb segélyt akart vinni a Gázai övezetbe, amit 2007 óta tart blokád alatt Izrael a Hamász Izrael elleni rakétatámadásai miatt. Az izraeli kormány az akció előtt azt állította, hogy a segélyszállítmányról terjesztett hírek csak a sajtónak szólnak, és ezért előre jelezték, hogy fel fogják tartóztatni az aktivistákat.

A határozat a BT 12 órás rendkívüli ülése sután született meg. Mivel a halálos áldozatok között törökök is vannak, Törökország felszólította az Egyesült Államokat, hogy “külön közleményben és keményen ítélje el Izraelt”, egyik fő szövetségesét.

A BT elnöke, a mexikói nagykövet, Claude Heller a határozatot felolvasva azt mondta, hogy “az ENSZ elítéli a támadást, amelyben civilek haltak és sebesültek meg. A Biztonsági Tanács feljegyzést küld az ENSZ főtitkárának, hogy induljon kiterjedt vizsgálat, aminek azonnalinak, elfogulatlannak, hitelesnek és nyilvánosnak kell lennie a nemzetközi normákkal összhangban”

A határozat nem követel nemzetközi vizsgálatot, mivel a BT állandó tagja, az Egyesült Államok, amely vétójoggal rendelkezik, inkább az izraeli vizsgálatot támogatja. Bízunk Izraelben, hogy hiteles, részre hajlástól mentes, és átlátható vizsgálatot fog elvégezni”- mondta Alejandro Wolff, az Egyesült Államok ENSZ nagykövetének állandó helyettese.

A BT a határozatában követelte a lefoglalt hajók és az őrizetbe vett civilek azonnali szabadon engedését is. A BT sürgette Izraelt, hogy “engedjen szabad kapcsolatfelvételt, illetve bejárást mindazon ország diplomáciai képviselőinek, akinek állampolgárai meghaltak, megsebesültek, vagy fogságba kerültek.” A határozat felszólítja Izraelt, hogy “biztosítsa a konvoj humanitárius szállítmányának szabad bejutását Gázába, ahol elfogadhatatlan állapotok alakultak ki”

Külön nyilatkozatban ítélte el az izraeli támadást a BT mind a 15 tagja a rendkívüli ülés előtt. A határozat felszólítja az izraelieket és a palesztinokat, hogy “tartózkodjanak a provokatív és támadó akcióktól, mutassanak önmérsékletet, és a két fél nemzetközi partnerei teremtsenek olyan politikai légkört, amely az együttműködést és a tárgyalásokat segíti elő a Közel-Keleten.”

– Független Hírügynökség –