GÁZAI HAJÓK: Brit állampolgár a sebesültek között

Megsebesült egy brit állampolgár a Gáza felé tartó palesztin hajókonvoj elleni hétfői izraeli akcióban – közölte hétfőn a brit külügyminiszter. William Hague nemzetközi vizsgálatot sürgetett a súlyos incidens körülményeink feltárására.

Hague azt mondta, hogy a külügyminisztérium munkatársai engedélyt kaptak az izraeliektől a sebesült brit meglátogatására. Hauge azt is közölte, hogy a külügyminisztérium munkatársai lehetőséget akarnak kapni, hogy kapcsolatba lépjenek más brit állampolgárokkal, akiket esetleg elfogtak a flottilla egyik hajóján. A hétfő hajnali akcióban az eddig információk szerint kilencen haltak meg.

A brit külügyminiszter azt mondta Londonban, hogy egy brit sebesültről tudnak, és egyelőre nincs információjuk arról, hogy a halottak között lenne brit állampolgár. “Úgy tudjuk, hogy esetleg több britet is elfoghattak az izraeliek, ezért fel akarjuk venni velük a kapcsolatot”- mondta Hague.

Hague közölte, hogy az Európai Unió többi országával egyetértésben London is “teljes, független és elfogulatlan nemzetközi vizsgálatot követel a történtek ügyében.” A brit külügyminiszter úgy fogalmazott: “fontos, hogy Izrael szabad bejárást engedjen a segélyszállítmányok részére Gázába“.