GÁZAI HAJÓK: Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai elítélik a segélyhajók elleni akciót

Az ENSZ Biztonsági tanácsának csaknem mind a 15 tagja elítélte az izraeli hadsereg akcióját a Szabadság Flottilla elnevezésű gázai segélyszállítmány ellen.

Ausztrál sebesültje is van az akciónak
fuggetlen | 2010.06.01 07:06

Lábon talált egy golyó egy ausztrál állampolgárt a Gáza felé tartó hajókonvoj elleni hétfő hajnali izraeli akcióban – közölte kedden az ausztrál külügyminiszter.
 

GÁZAI HAJÓK: Izraeli katonai videó az akcióról
fuggetlen | 2010.06.01 07:04

Az izraeli hadsereg közzétett egy videót hétfőn, amely szerintük azt igazolja, hogy a palesztin aktivisták rátámadtak a kommandósokra, amikor azok hétfőn hajnalban rajtaütöttek a “Szabadság Flottilla” egyik hajóján.

GÁZAI HAJÓK: Brit állampolgár a sebesültek között
fuggetlen | 2010.06.01 06:31

Megsebesült egy brit állampolgár a Gáza felé tartó palesztin hajókonvoj elleni hétfői izraeli akcióban – közölte hétfőn a brit külügyminiszter. William Hague nemzetközi vizsgálatot sürgetett a súlyos incidens körülményeink feltárására.

A testület – a soros elnöki tisztet keddig betöltő Libanon kérésére – már hétfőn rendkívüli ülést tartott, közös elítélő nyilatkozat még nem született, az egyes tagállamok azonban mind elítélő hangnemben nyilatkoztak, és arra szólították fel Jeruzsálemet, hogy vessen véget a Gáza-övezet három éve tartó blokádjának. A hétfő hajnali rajtaütésben legkevesebb kilencen vesztették életüket. Az izraeli kormányfő sajnálatát fejezte ki az áldozatok miatt. Benjamin Netanjahu azonban azt állította: a hajót megszálló kommandósok önvédelemből lőttek.

“A mostani blokád elfogadhatatlan és nem kívánatos eredményekkel jár” – mondta az ENSZ-hez akkreditált brit nagykövet. Mark Lyall Grant. Ugyanígy nyilatkozott a Biztonsági Tanácsban a britekhez hasonlóan vétójoggal rendelkező Franciaország, Oroszország és Kína képviselője is, akik független vizsgálatot követelnek az incidenssel kapcsolatban. Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok nem fogalmazott ilyen egyértelműen, de jelezte, hogy a Gáza övezettel kapcsolatos intézkedéseken enyhíteni kellene. “Nyugtalanítónak tartjuk az erőszakot, a haláleseteket és a sérüléseket. Még dolgozunk azon, hogy kiderítsük, mi történt.” – mondta Alejandro Wolff. Az amerikai ENSZ-nagykövet helyettese “hitelt érdemlő és nyílt” vizsgálatot követelt az ügyben.

A Palesztin Hatóság képviselője úgy nyilatkozott, reméli, hogy Izraelt tetteinek súlyával megegyező módon számoltatják majd el. Az ügyben a legkeményebben a török külügyminiszter fogalmazott. Ahmed Davutoglu szerint a flottilla elleni támadás nem volt más, mint egy “állam által elkövetett gyilkosság”.

Izrael ENSZ-hez akkreditált nagykövete szerint a Gáza-övezet felé tartó flotilla valójában nem segélyeket szállított. “Békeaktivista-e az, aki kést, husángokat és más fegyvert használ a hajóra a nemzetközi törvényeknek megfelelően felszálló katonák ellen? – tette fel a kérdést Daniel Carmon.

Az izraeli haditengerészet egységei hétfőn hajnalban támadtak rá a palesztin aktivistákból álló hajókonvojra, amely az izraeli blokád alatt álló Gáza övezet felé tartott. A rajtaütésben a legutóbbi híradások szerint 9-en haltak meg. A három teherhajóból, és három utasszállítóból álló flottilla több mint hétszáz aktivistát, tízezer tonnányi építőanyagot, és egyéb segélyt akart az Izrael által blokád alatt álló területre szállítani. A jeruzsálemi kormány már az akció előtt közölte, hogy a segélyszállítmány elindítása csak egy sajtóesemény – ezért előre jelezték, hogy a hajórajt fel fogják tartóztatni. Korábban az izraeli haditengerészet fülelt már le olyan humanitárius segélynek jelzett szállítmányt, amelyben fegyvereket akartak a palesztinoknak csempészni.

A zsidó állam 2007, vagyis a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamasz hatalomra kerülése óta tartja blokád alatt a Gázát. A területre azóta hetente 15 ezer tonnányi humanitárius segélyt enged be. Az ENSZ számításai szerint ez kevesebb, mint a negyede annak, amennyire szükség lenne.

– Független Hírügynökség –