GÁZAI HAJÓK – Az áldozatok többségére a hátuk mögül adták le a lövést

Lövedékeket találtak a boncolás során azoknak az áldozatoknak a holttestében, akik a Gáza-övezetbe tartó segélyszállító hajón vesztették életüket a hétfő hajnali izraeli támadás során.

A The Guardian című brit lap szombati száma szerint a kilenc embert összesen harminc golyóval ölték meg, és több áldozatra közvetlen közelről adtak le lövéseket.

A lap a boncolásért felelős török törvényszéki orvostani tanács vezető-helyettesét idézve azt írta, az egyik hatvanéves férfi négy találatot kapott: egy-egy golyó találta el a halántékát, a mellkasát, a csípőjét és a hátát. Yalcin Büyük szerint egy másik áldozatra, az amerikai-török állampolgárságú férfire ötször lőttek rá: közelről arcon lőtték, de találatot kapott a tarkója, a háta és mindkét lába is. A lap szerint két további áldozatot is négyszer lőttek meg, és a kilenc halott közül ötre a háta mögül adtak lövést.

Az izraeli hatóságok és a hajón utazó aktivisták eltérő módon adták elő az elmúlt napokban, hogy mi történt a hétfő hajnali rajtaütés során. Izrael azt állítja, kommandósai azután nyitottak tüzet, hogy a hajón utazók késekkel, pisztolyokkal és más fegyverekkel támadtak rájuk. Bülent Yildirim, a hajókaravánt szervező iszlamista segélyszervezet (IHH) vezetője szerint azonban az aktivisták önvédelemből fogtak fémrácsokat, miután a kommandósok lövöldözni kezdtek rájuk.

A Gáza-övezetbe tartó segélyszállító hajók elleni támadásban nyolc török és egy amerikai-török állampolgár vesztette életét. Az áldozatok holtteste csütörtök hajnalban repülővel érkezett meg Tel-Avivból Isztambulba, ahol a halottkémek vizsgálták meg őket. Az aktivisták halálának pontos körülményeit majd csak a ballisztikai vizsgálat után tudják megmondani, ez akár egy hónapig is eltarthat.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,