FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS – Befejeződött az alakuló ülés

A főpolgármester-helyettesek illetményének megszavazása után pénteki ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés a bizottságokról, illetve azok elnökeiről és tagjairól is. A 33 tagú közgyűlésnek nyolc bizottsága lesz, feleannyi, mint az előző ciklusban.

A bizottságok hét-hét taggal, egy elnökkel és két alelnökkel működnek majd. Négy elnöki és öt alelnöki posztot kapott a Fidesz-KDNP. Az MSZP két elnököt és öt alelnököt jelölhetett a bizottságok élére. Az LMP, illetve a Jobbik egy-egy elnöki, és három-három alelnöki helyet tölthet be. A hat tanácsnokból négyet a Fidesz-KDNP frakció ad, kettőt pedig a szocialisták.

A közgyűlés nyolc szakbizottságot alakított. A gazdasági bizottság vezetője Rogán Antal, az egészségpolitikai és szociális bizottságé Szentes Tamás, a pénzügyi és költségvetési testület élére Németh Zoltán, oktatási élére pedig Pokorni Zoltán került. Ők négyen a Fidesz-KDNP frakció tagjai. A szocialisták a pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét adják, ezt a posztot Andó Sándor tölti be, a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság vezetője pedig a szintén szocialista Szaniszló Sándor. A közbeszerzési bizottság elnöke a jobbikos Szabó György, a jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságé pedig az LMP-s Kaltenbach Jenő.

A hat tanácsnok közül négyet a Fidesz-KDNP frakció ad. A közlekedési tanácsnok Wintermantel Zsolt, városképvédelmi és városfejlesztési Ughy Attila, a közbiztonsági Zsolnai József, a kulturális és turisztikai pedig Németh Szilárd. Az agglomerációs tanácsnoki posztot a szocialista Bánsághi Tamás, az informatikait pedig a szintén szocialista Molnár Gyula tölti be.

Döntött a közgyűlés a főpolgármester-helyettesek illetményéről is. György István havi 670 ezer forintot kap, Pesti Imre 630 ezret, Bagdy Gábor pedig nyelvvizsga-pótlékkal együtt 661.400 forintot. Mivel ők parlamenti képviselők is, és ott kapnak költségtérítést, így nekik külön költségátalány nem jár. A negyedik főpolgármester-helyettes, Csomós Miklós havi illetménye a nyelvvizsga-pótlékkal együtt 654.420 forint. Mivel ő nem országgyűlési képviselő, kap a fővárosban költségátalányt, 130.884 forintot havonta. Emellett a főpolgármester-helyetteseknek jár a hivatali gépkocsi- és telefonhasználat.

A közgyűlés végén a képviselők elénekelték a Szózatot és ünnepélyes koccintással zárták az ülést.

– Független Hírügynökség –