Fúvószenekarok fesztiválja

A záróhangversenyen
A záróhangversenyen - © Fotó: Matey István
Debrecen – A magyar és nemzetközi fúvószene rangos képviselőinek hangversenyeiben gyönyörködhettek nyolc napig az érdeklődők Debrecenben.

A magyar és külföldi zeneoktatásról és fúvószenekari kultúráról, a kortárs zeneszerzésről, a zenekari repertoárról és a finanszírozási kérdésekről is szó esett a Koncert-fúvószenekarok Világszövetségének konferenciáján és fesztiválján július 6-14. között Debrecenben.

Nyolc nap alatt az előadások és workshopok mellett természetesen a zenéé volt a főszerep. Mintegy 1600-1800 zenész gyönyörködette a nagyszámú érdeklődőt a fesztivál két helyszínén: az esőmentes délutánokon a Kossuth téren léptek fel a hazai és a külföldi koncert-fúvószenekarok, esténként pedig a patinás, sok nemzetközi versenynek helyet adó Bartók teremben hallhatta-láthatta a közönség a meghívott együttesek hangversenyeit.

A résztvevő 27 együttesből 15 zenekar érkezett Magyarország városaiból, míg 12 fúvószenekar a WASBE meghívására vett részt a programon. A Kölcsey Központban megtartott nyitóhangversenyen nagysikerű és magas színvonalú koncertet adott a Magyar Honvédség Központi Zenekara és Tánckara. A többek között Svájcból, Hollandiából, Németországból, a Cseh Köztársaságból, Észtországból és Romániából érkező zenekarok, fúvós kamaraegyüttesek mellett a magyar fúvósélet rangos képviselőinek hangversenyeiben is gyönyörködhettek az érdeklődők.

A Budapest Szaxofon Kvartett, a Zeneművészeti Kar Sonus Ütőhangszeres Együttese, vagy éppen az úgynevezett projektzenekarok (alap-, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diák együttesek), a győri, szegedi, debreceni zenei felsőoktatás fúvószenekarai ékesen bizonyították, hogy Magyarországnak fontos helye van a világ fúvószenekari életében.

A program július 14-én, ugyancsak a Bartók teremben megrendezett záróhangversennyel ért véget. Bert Aalders, a WASBE holland elnöke elismerését és örömét fejezte ki a sikeres esemény kapcsán, jelezve a világszervezet későbbi, debreceni terveit is.

– Debreceni Egyetem –