Futsal: történelmet írnának az Eb-n

Akt.:
Kecskemét, 2016. január 28. Rábl János (b) és Szeghy Szabolcs (b2) a belgrádi Európa-bajnokságra készülő futsalválogatott edzésén a kecskeméti GAMF Sportcsarnokban 2016. január 28-án
Kecskemét, 2016. január 28. Rábl János (b) és Szeghy Szabolcs (b2) a belgrádi Európa-bajnokságra készülő futsalválogatott edzésén a kecskeméti GAMF Sportcsarnokban 2016. január 28-án - © MTI Fotó: Ujvári Sándor
Berettyóújfalu – Trencsényi János szerint léptek annyit előre, hogy most legyőzzék Ukrajnát.

A sportág egyik nagyhatalma, Spanyolország ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését a magyar futsalválogatott kedden este. Február 2. és 13. között Szerbiában, a belgrádi Kombank Arénában rendezik meg a 10. futsal Európa-bajnokságot, melyen Magyarország is ott lesz. A 12 résztvevő országot négy hármas csoportba sorsolták, Sito Rivera alakulata a hatszoros győztes spanyolokkal és a kétszeres ezüstérmes ukránokkal került össze.

A magyarok előbb Dunaújvárosban készültek pár napig, azt az összetartást két Libanon elleni felkészülési meccsel zárták le, majd Kecskeméten folytatták a munkát, onnan vasárnap utaztak el az Eb helyszínére.

– Egy kifejezetten jó csapat ellen mérkőztünk meg, egyénileg roppant képzett játékosok alkotják a libanoni válogatottat, mely taktikailag is sokat fejlődött az évek során. Jól szolgálta ez a két összecsapás az Eb-re hangolódást, lőttünk nekik négy-négy gólt, ami nem rossz – fogalmazott Trencsényi János, a magyar nemzeti együttes csapatkapitánya.

Fejlődtek annyit

Kedden 21 órától a spanyolokkal kell megküzdeniük elsőként a honi legjobb futsalosoknak, akikre csütörtökön szintén este kilenctől Ukrajna vár, mindkét találkozót élőben közvetíti az M4 Sport. A nyitómeccsen nem játszhat Dávid Richárd és Harnisch Ákos sem, ami plusz nehézséget okozhat.

– A világranglista első ellen kezdjük meg az Eb-szereplést, ami valljuk be, nem a legideálisabb. De próbálunk úgy hozzáállni, hogy ez akár jól is elsülhet, hiszen ha sikerülne ellenük egy jó eredményt elérni, akkor az lökést adhat a folytatásra. A kapitányunk is spanyol, jól ismeri a nemzete válogatott játékosait, ami óriási segítség nekünk. Alaposan kielemeztünk mindenkit, őszintén szólva nem sok gyenge pontjuk van, de azért az ő dolgukat is meg lehet nehezíteni. Döntő lesz, hogyan tudjuk levédekezni a pontrúgásokat, arra kell majd törekednünk, hogy minél tovább a kapujuk előtt tartsuk őket, le kell támadni, amíg tudunk. Ugyanez áll az ukránokra is, nekik is hasonlók az erősségeik, pontrúgásokban nagyon jók. Sokszor játszottunk már Ukrajna ellen, és általában alulmaradtunk. Mindig csak egy hajszálon múlott a siker – azt hiszem, fejlődtünk annyit az utóbbi időben, hogy most mi járjunk sikerrel. Meg kell vernünk őket ahhoz, hogy a negyeddöntőbe kerüljünk – mondta „Trenyó”.

A magyar válogatott 2005-ben és 2010-ben jutott ki az Eb-re, eddigi öt meccsén öt vereséget szenvedett – ezen változtatnának futsalosaink.

– Szeretnénk történelmet írni, és megnyerni egy találkozót. Ha ez sikerülne, akkor ráadásul bejutnánk a legjobb nyolc közé is. Abból a csapatból, mely a 2010-es, hazai rendezésű Eb-n szerepelt, már csak ketten vagyunk, Dróth Zoltán és én. Ennek az a hátránya, hogy nincs túl nagy nemzetközi tapasztalata a többieknek, viszont abból a szempontból pozitív, hogy mindenki sikerre éhes. Nem érzek görcsösséget senkiben, tudjuk, hogy nagy lehetőség előtt állunk, nem lesz könnyű, de azért dolgoztunk, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek – fogalmazott a rutinos játékos.

A 14 fős honi keretben öt berettyóújfalui (Trencsényi János, Tihanyi Csaba, Dávid Richárd, Gál István, Rábl János) is van, Trencsényi szerint adott esetben sokat számíthat az összeszokottság.

Akárki jöhet

Amennyiben a Sito tanítványok továbbjutnak a csoportból, úgy a B jelű hármas első helyezettjével találkoznak a negyeddöntőben. Ez lehet Portugália, a rendező Szerbia vagy Szlovénia. – A portugálok a legesélyesebbek arra, hogy az élen zárjanak, de mint tudjuk, nem mindig érvényesül a papírforma. A szerbek biztos, hogy menni fognak, mint a gép, pláne hazai pályán, illetve a szlovénok is jó csapatot alkotnak. Nem tudnám megjósolni, ki esik ki közülük – tudtuk meg.

Hosszú időre emlékezetes pillanat marad, mikor tavaly szeptember végén, Debrecenben, a Főnix csarnokban az utolsó pillanatban legyőztük Romániát az Eb-pótselejtezőn. Kérdés, adott-e akkora lendületet ez a siker a válogatottnak, hogy az kitartson az Eb-n is. – Hatalmas élmény volt, azt hiszem, még mindig tudunk abból meríteni. Sok szurkoló mondta utána, hogy ott lesz Szerbiában is, és élőben drukkol majd nekünk, remélem, tényleg sokan el tudnak jönni, mert szükségünk lesz a fanatikusainkra! – bizakodott Trencsényi János.

HBN


A résztvevők

A csoport: Szerbia (házigazda), Portugália, Szlovénia
B csoport: Spanyolország, Ukrajna, MAGYARORSZÁG
C csoport: Oroszország, Horvátország, Kazahsztán
D csoport: Olaszország (címvédő), Csehország, Azerbajdzsán

A program

Csoportmeccsek

Február 2., kedd
A csoport, 18.30: Szerbia–Szlovénia
B csoport, 21.00: Spanyolország–MAGYARORSZÁG

Február 3., szerda
C csoport, 18.30: Oroszország–Kazahsztán
D csoport, 21.00: Olaszország–Azerbajdzsán

Február 4., csütörtök
A csoport, 18.30: Szlovénia–Portugália
B csoport, 21.00: MAGYARORSZÁG–Ukrajna

Február 5., péntek
C csoport, 18.30: Kazahsztán–Horvátország
D csoport, 21.00: Azerbajdzsán–Csehország

Február 6., szombat
B csoport, 18.30: Ukrajna–Spanyolország
A csoport, 21.00: Portugália–Szerbia

Február 7., vasárnap
C csoport, 18.30: Horvátország–Oroszország
D csoport, 21.00: Csehország–Olaszország

Negyeddöntő

Február 8., hétfő
18.30: Az A csoport 1. helyezettje–A B csoport 2. helyezettje
21.00: Az A csoport 2. helyezettje–A B csoport 1. helyezettje

Február 9., kedd
18.30: 3. A C csoport 1. helyezettje–A D csoport 2. helyezettje
21.00: A C csoport 2. helyezettje–A D csoport 1. helyezettje

Elődöntő

Február 11., csütörtök
18.30: Az 1. negyeddöntő győztese–A 3. negyeddöntő győztese
21.00: A 2. negyeddöntő győztese–A 4. negyeddöntő győztese

Helyosztók

Február 13., szombat

Bronzmérkőzés
18.30: Az 1. elődöntő vesztese–A 2. elődöntő vesztese

Döntő
21.00: Az 1. elődöntő győztese–A 2. elődöntő győztese