Futóműgondok egy ausztrál A380-assal

Vizsgálatot indított csütörtökön a Qantas ausztrál légitársaság annak az Airbus A380-asnak az ügyében, amelynek kigyulladt a futóműve, amikor szerda este landolt Sydney-ben.

A gép utasai és a repülőtéren lévő szemtanúk szerint hatalmas durranást lehetett hallani, amikor a gép elérte a leszállópályát, majd lángok, szikrák és füst tört fel a repülő aljából. Médiabeszámolók szerint a gép baloldali futóművének két gumija kigyulladt.

A Szingapúrból Sydney-be tartó Airbus 244 utasa és a személyzet közül senki sem sérült meg a bizonytalan landolás során, ám mivel a gép nem jutott el a terminálokig, az utasokat végül reptéri buszokkal szállították az épületekbe. A Qantas szóvivője egyelőre annyit közölt az esetről, hogy a gép “két abroncsa megsérült”, és emiatt nem tudott a kapuig elgurulni.

A futóműgond egy nappal azt követően történt, hogy a Qantas egy másik, Sydney-ből Szingapúrba tartó gépe motorhiba miatt kénytelen volt visszafordulni Ausztráliába. A Boeing 747-es problémája azonban a légitársaság szerint nem áll összefüggésben az Airbus meghibásodásával. A Qantas szóvivője szerint a mostani volt az első eset, hogy efféle probléma adódott a cég hat A380-asának egyikével.

– Független Hírügynökség –