Helyi gazdaság

2013.05.08. 15:30

ILO: idén tovább emelkedik az ifjúsági munkanélküliségi ráta

Budapest, 2013. május 8., szerda (MTI) - A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) előrejelzése szerint 2013-ban tovább emelkedik, a tavalyi 12,4 százalékról 12,6 százalékra nő a 15 és 24 év közötti fiatalok globális munkanélküliségi rátája.

Budapest, 2013. május 8., szerda (MTI) - A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) előrejelzése szerint 2013-ban tovább emelkedik, a tavalyi 12,4 százalékról 12,6 százalékra nő a 15 és 24 év közötti fiatalok globális munkanélküliségi rátája.

Ezzel világszerte mintegy 73,5 millió fiatal lesz állás nélkül, ami közel áll a gazdasági válság csúcspontján, 2009-ben mért adatokhoz.

Az ILO szerdán tette közzé 2013-as Globális ifjúsági foglalkoztatási trendek című jelentését, amelyben kiemeli: az ifjúsági munkanélküliségi ráta tovább emelkedik, és előrejelzések szerint 2018-ra eléri a 12,8 százalékot, eltörölve a gazdasági fellendülés elején elért eredményeket.

A szervezet MTI-hez eljuttatott összefoglalójában kifejti: a fejlett gazdaságokban az ifjúsági munkanélküliségi ráta 2012-ben 18,1 százalék volt. Ez várhatóan 17 százalék felett marad 2015-ig, és nem várható, hogy 17 százalék alá essen 2016 előtt. Görögországban és Spanyolországban a gazdaságilag aktív fiatal népesség több mint fele munkanélküli.

A jelentés szerint sok fiatal teljesen felhagyott az álláskereséssel. Ha ők is megjelennének a munkanélküliségi adatokban, a munkanélküli vagy álláskereséssel felhagyó fiatalok száma a fejlett országokban elérné a 13 milliót, szemben azzal 10,7 millió fiatallal, akik ténylegesen munkanélküliek voltak 2012-ben.

A legmagasabb regionális ifjúsági munkanélküliségi rátát 2012-ben a Közel-Keleten regisztrálták, ahol a gazdaságilag aktív fiatalok több mint negyede, 28,3 százaléka volt munka nélkül. A jelenlegi előrejelzések szerint ez a ráta várhatóan 30 százalékra emelkedik 2018-ra.

Észak-Afrikában is nagyon magas az ifjúsági munkanélküliségi ráta: 23,7 százalék volt 2012-ben.

Mindkét régióban a fiatal nők a leginkább érintettek. A Közel-Keleten a női munkaerő 42,6 százaléka, Észak-Afrikában 37 százaléka munkanélküli. Globálisan, Kelet-Ázsiában és Dél-Ázsiában mérték a legalacsonyabb, 9 százalékot kissé meghaladó rátákat 2012-ben.

A közleményben az ILO idézi Salazar-Xirinachst, a szervezet politikai főigazgató-helyettesét, aki kiemeli: a biztos munkahelyek, amelyek valaha általános normát jelentettek a korábbi generációk számára - legalábbis a fejlett gazdaságokban - egyre kevésbé elérhetőek a ma fiataljai számára. Az ideiglenes és részmunkaidős foglalkoztatás elterjedése, különösképpen a globális gazdasági válság tetőzése óta, azt jelzi, hogy az ilyen típusú munkaviszony gyakran a fiatalok egyetlen esélyét jelenti - vélekedik.

Az ILO szerint egyrészt globális, másrészt nemzeti intézkedésekre is szükség van a probléma megoldása érdekében. Nemzeti szinten specifikus, fiatalok foglalkoztatására irányuló intézkedéseket kell bevezetni; olyanokat, amelyek révén biztosítani lehet, hogy a fiatalok a munkáltatók által elvárt készségekkel rendelkezzenek, hogy a kis- és középvállalatok hitelhez juthassanak annak érdekében, hogy több fiatal munkavállalót tudjanak alkalmazni, valamint hogy a fiatal munkavállalók ugyanazokkal a jogokkal, munkakörülményekkel és szociális védelemmel rendelkezzenek, mint felnőtt társaik.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint 2013. első negyedévében több mint 92 ezer 15-24 év közötti fiatal volt munka nélkül, ami 30,5 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában