Fűrészportól a ropogós falatokig – Nyolcféle chipset teszteltünk

Akt.:
Fűrészportól a ropogós falatokig – Nyolcféle chipset teszteltünk
© Fotó: Szilágyi Magdolna
Debrecen – A jó chips kellően ropogós, nem túl olajos, ugyanakkor nem morzsál, helyette inkább törik. Chipseket teszteltünk, ahol bebizonyosodott, az ár nem feltétlenül függ össze a minőséggel.

Ki ne szeretné a chipset? Még akkor is ha tudjuk róla, hogy egészségtelen? Bizony, akkor is imádjuk. A szerkesztőségi tesztben hat kollégánk véleményét kértük ki a chipsekről. A termékeket 1-8 pontig értékelhették és természetesen nem tudták, melyik márkát kóstolják.

Árát tekintve a Pom-Bar chipse a legdrágább, 3,98 forintra jön ki grammja, így az 50 grammos csomagért 199 forintot fizettünk. Viszont hiába ennek a terméknek legborsosabb az ára, a tesztben résztvevő kollégák ezt értékelték a legrosszabbra. Ez nem is valódi chips, hanem csak kukoricapehely – jelentette ki egyik tesztelőnk, akinek a többiek is osztották véleményét. Az alanyok szerint ez a termék egy felfújódott burgonyapüré, a macik pedig mintha olajban fürödtek volna, mielőtt a zacskóba kerültek. Akadt, aki szerint a chips alakja nem is medvét formál, hanem inkább egy nyolcvanéves, görbe hátú öregembert. Nem ez a termék lett a szerkesztőség kedvence. (20 pont)

A Lay’s chipsért szintén mélyebbre kellett nyúljunk a pénztárcánkban, a 77 grammos csomagért 279 forintot fizettünk, ami azt jelenti, hogy 3,6 forint grammja, viszont ez sem aratott osztatlan sikert. Bár jobban szerepelt, mint a Pom-Bar. Több kolléga szerint így néz ki az ideális chips, ezt találták a legbiztatóbbnak, de az ízvilág csalódást hozott magával. – Nem érzem rajta a sót, ízetlen, viszont állagra jó – tapasztalták valamennyien, ezzel az értékeléssel viszont ez a termék lecsúszott a dobogóról. (30 pont)

Fotó: Szilágyi Magdolna Fotó: Szilágyi Magdolna ©

Összességében a dobozos Spar Snackért fizettünk a legtöbbet, 499 forintot. Cserébe viszont 160 gramm chipset kaptunk, grammja így 3,1 forintra jött ki, de az értékelés szerint ez az összeg magas érte, ugyanis a szerkesztőségi teszten utolsó előtti eredményt érte el. – A legkevésbé tetszik, az íze pedig, nem is tudom mihez hasonlítani. Rettentően morzsolódik, ezt csak porszívó mellett szabad enni, mert mindent telemorzsál – mondta el véleményét egyik kollégánk. Kolléganőnk szerint viszont igenis meg lehet mondani mire hasonlít az íze. A fűrészporra. Ezek után nem csodálkoztam, hogy a többiek is gyanakodva ízlelték meg. Azt hiszem ilyet sem eszünk többet. (21 pont)

A Chio chips, árát tekintve a középmezőnyben végzett. 225 forintot fizettünk a boltban a 75 grammos csomagért, 3 forintra jött ki grammja, viszont ez a márka végzett a szerkesztőségi teszt élén. – Hasonlít a házilag készített chipshez, az ágyban is lehet ropogtatni, mert nem morzsál – hangzott el a teszten. Ugyanakkor akadt, aki szerint annyira vékonyra szelték, hogy át lehet rajta látni, de napfogyatkozáshoz kiváló szemvédő. A vékonysága ellenére ez a termék kapta a legtöbb pontot, maga mögé utasítva a többit. (38 pont)

Így törik a legjobbra értékelt chips:

chio2
A Tesco sajátmárkás, 77 grammos chipse 199 forintba került. A maga 2,5 forintos grammonkénti árával ez a termék az egyik legolcsóbb. Ennek ellenére a szerkesztőségi teszten ez érte el a második helyezést, maga mögé utasítva több nagy márkát. – Érződik rajta a krumpli, kellemesen ropogós, az illata visszafogott, szívesen majszolok belőle – véleményezte a terméket egyik tesztelőnk. Mások szerint viszont túlságosan sós, akár sóbányát is lehetne nyitni a felszínén. Sós vagy nem sós, ez a chips ezüstérmes lett a teszten. (33 pont)

A 90 grammos Coop chipsért 205 forintot hagytunk az üzletben, 2,2 forintba került grammja. Ez a termék a teszt szerint a lista közepére került, de megosztotta a kóstolók véleményét. – A színe bizalomgerjesztő, nem túl zsíros és állagra is megfelelő – mondták többen, de akadt, aki szerint nincs íze, esetleg egy kicsit olajos. Mindezek ellenére ez a termék nem szerepelt rosszul. (29 pont)

Fotó: Szilágyi Magdolna Fotó: Szilágyi Magdolna ©

A Spar 150 grammos zacskós chipse 299 forintba került, így a Foody márkával holtversenyben ezek a legolcsóbb chipsek, 1,9 forintba kerül grammjuk. Utóbbi terméket 290 forintért sikerült beszereznünk, ezért cserébe ugyancsak 150 gramm chipset találtunk a zacskóban. Ennek ellenére majd látjuk, a minőségben jelentős különbségek vannak.

A Spar terméke a harmadik helyezésig jutott. A hullámos chips előnyeként többen annak ropogóságát és vastagságát emelték ki. – Meglepően finom, nagyon ropog tévénézéshez viszont nem ajánlom, mert nem halljuk a ropogástól a filmet – szólt az egyik vélemény a termék mellett. (31 pont)

A Foody márka viszont megerősítette azt a mondást, olcsó húsnak híg a leve. Ez a termék a Pom-Barral párhuzamosan a lista legalján végzett. – Nincs íze. Nem venném észre ha a zacskót enném, mert ez egyszerűen íztelen – mondta kolléganőnk, akinek szavait a többiek is megerősítették. (20 pont)

És így törik a legrosszabbra értékelt:

foody2

A végeredmény:

1. Chio chips
2. Tesco chips
3. Spar chips
4. Lay’s
5. Coop chips
6. Spar Snack
7. Pom-Bar
8. Foody
A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .