Fürdővízzel a gyereket?

Fürdővízzel a gyereket?
© Illusztráció: napi.hu
Egy országban, ahol olyan hihetetlen mítosza (mondhatnám azt is, hogy szentsége)van a készpénznek, mint nálunk, izzadságos munka lehetett elfogadtatni a néppel mindenféle Szép-kártyákat, meg Erzsébet-utalványokat; mire pedig úgy-ahogy sikerült elhitetni az emberekkel, hogy a cafeteria-rendszer igenis értük van és nem ellenük, lassacskán kezdhetünk búcsút venni tőle. Petneházi Attila írása.

Persze, nem feltétlenül kellene a fürdővízzel együtt a gyereket is kiborítani, nekem nagyon úgy tűnik, hogy ürül a lavór, de az utolsó cseppig… Pedig az Európai Bizottság bírái nem azt mondták, hogy a magyar cafeteria-rendszer kidobni való, a verdikt pusztán arra vonatkozott, hogy a cafeteria-piac államosítása olyan monopolhelyzetet eredményezett, ami súlyosan sérti az uniós versenyjogot. Ezt kérték helyreállítani, és ezzel nem hajlandó az Orbán-kabinet „vacakolni”.

Inkább az egész rendszert úgymond készpénzesítik, azaz a korábban erre fordított adóforintokat (de legalábbis a nagy részüket) béremelésre költik, ráadásul úgy, hogy a munkaadónak járulékot se kelljen utána fizetni. Igaz, hogy a bérnek ezen hányada után majdan nyugdíjat se kapunk, de a mostani harsány dobpergés közepette ugyan ki hallana meg ilyen apróságokat?! Csak aztán a munkaadók nehogy nagyon belejöjjenek, és úgy gondolják, hogy a bérük mind nagyobb hányadát, mint valamiféle cafeteria-pótlékot dugják a dolgozóik zsebébe…

– Petneházi Attila –


Petneházi Attila a Hajdú-Bihari Napló újságírója.


Cafeteria-ügy: “A kormány úgy csinál, mint egy durcás gyerek”
Bod Péter Ákos improvizatívnak érzi Orbán Viktor ötletét a forintosításról. Körkép az uniós döntés után: így „ugrik neki” a magyar kormány a cafeteria-rendszernek.

hirdetés