Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.15. 17:57

A legégetőbb szükség most az egyetértésre lenne

<p>Nyíregyháza - Most párbeszédre van szükség, egy nagy, mondhatnám úgyis, forradalmi lépésre. Ha nem lesz egyetértés, vagy nincs egyetértés, akkor más, beláthatatlan következményű folyamatoknak nyitunk teret – emelte ki dr. Németh Péter. <dia width="650" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/M_rcius_15__2008_03_15_/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Március 15. 2008.03.15." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-080315kossuth_ter_ps_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A szombati nyíregyházi Kossuth téri megemlékezés végén kisebb zűrzavar támadt, amikor a levezető műsor ideje alatt a felsorakozott Nemzeti Őrsereg tagjai vezénylés után háromszor a Huj huj hajrá kiáltást hallatták.

Megkérdeztük dr. Gyüre Csabát, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt megyei elnökét, miért vezényelte kiáltásra a kivonult szakaszt? Ő elmondta: azért, mert a Kossuth tériek és a Nemzeti Őrsereg annak ellenére nem helyezhette el a városi ünnepségen koszorúját, hogy előzetesen feliratkoztak a listára. A koszorúk elhelyezését követően megkérdezte a polgármestert miért történt ez így, mire Csabai Lászlóné olyasmit mondott, hogy ez volt a válasz arra, hogy a Kossuth tér környékén lakókat esténként a demonstrációval zavarják.

 

– Nem én, hanem a március 15-i ünnepség szervezői döntöttek úgy, hogy csak a bejegyzett pártok és szervezetek koszorúzzanak az ünnepség hivatalos ideje alatt – kommentálta az őt  ért vádat Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere.

Hozzátette: a Jobbik bejegyzett párt, ott is volt a hangosbemondóban is felkonferált koszorúzók között. Ugyanakkor a „Kossuth-téri tüntetők”,  tudomásom szerint nem bejegyzett szervezet. Nem akadályozta meg senki tehát az emlékezés virágainak az elhelyezését, csak nem emeltük őket a hivatalosan tiszteletüket leróvók rangjára. Más dolog viszont, hogy az ünnepség után megfenyegettek engem személyesen, amit azért még sem tehet meg  senki! – mondta végezetül Csabai Lászlóné.

 

Nyíregyházán már pénteken is ünnepeltek, az oktatási és más intézmények mellett a Városvédő Egyesület délután a temető 1848-as sírkertjében emlékezett meg hőseinkről, majd Irányi Dániel emléktábláját koszorúzták meg. A Petőfi téren ugyancsak megkoszorúzták nagy költőnk mellszobrát, ahol a Sipkay Barna Kereskedelmi és Vendéglátóipari Középiskola tanulói adtak műsort. Valamivel később, szintén a Petőfi térről indult a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt fáklyás felvonulása a Kossuth térre.

Március 15-én, szombaton Nyíregyházán délelőtt fél 11-kor Hatzel Márton, majd a Kralovánszky család emléktáblájának koszorúzásával kezdődött az ünnepség. A Kossuth téren valamelyest 11 óra előtt a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és a Mazsorettcsoport produkciója adta meg az ünnepi hangulatot. Ezt követően a zászlóvivők ünnepélyesen a színpadra vitték a magyar, a nyíregyházi, a millenniumi és az uniós zászlót.

A Nemzeti dal Fellinger Domonkos, a Móricz Zsigmond Színház fiatal művészének tolmácsolásában ért el a szívekig. Az ünnepi beszédet a város képviselő-testülete megbízásából dr. Németh Péter címzetes múzeumigazgató mondta a szép számban megjelentek előtt.

– A Magyar Köztársaság két nemezeti ünnepe közül a naptárban az elsőre, március 15-re gyűltünk egybe ma itt, a Kossuth Lajos nevét viselő téren, ahol a 160 éve kitört forradalomra emlékezünk. A két nemzeti ünnep közül – a másik, hogy ne felejtsük: október 23-a – közül a mai az, amely nem osztja meg az ország lakosságát. Aki ismeri március idusa igazi történéseit, az jól tudja, hogy az a nap is közönségesen indult. A résztvevők – ma úgy mondanánk: a forradalom alakítói – közül reggel még senkinek sem jutott eszébe, hogy ők egykor a magyar történelem piros betűs lapjaira kerülnek – mondta a szónok, majd a 12 pont, amely a magyar újjászületés alapdokumentuma akkori és a mának szóló üzenetét taglalta.

 Most a politikai uralkodó osztályok, kormánypártok és ellenzékek párbeszédére van szükség egy nagy, mondhatnám úgyis, forradalmi lépésre. Ha nem lesz egyetértés, vagy nincs egyetértés, akkor más, beláthatatlan következményű folyamatoknak nyitunk teret – emelte ki dr. Németh Péter.
A város ünneplő közönségét azt követően az immár 51 éves Szabolcs Táncegyüttes színes műsora szórakoztatta.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!