Helyi közélet

2014.07.10. 13:00

Bírságoltak a lépfene miatt

Debrecen - Az állategészségügyi szabályok megsértése miatt pénzbírságot szabtak ki, de hogy kikre és mennyit, azt nem közölte a megyei kormányhivatal, ahol az áprilisban kirobbant állatkerti lépfene-fertőzés miatt indított vizsgálatról érdeklődtünk.

Debrecen - Az állategészségügyi szabályok megsértése miatt pénzbírságot szabtak ki, de hogy kikre és mennyit, azt nem közölte a megyei kormányhivatal, ahol az áprilisban kirobbant állatkerti lépfene-fertőzés miatt indított vizsgálatról érdeklődtünk. A vizsgálat megállapította, a megbetegedésben csak az állatkert és a szarvasmarha származási állománya volt érintett.

A fertőző anyagokat ártalmatlanították, az állattartó helyeket és eszközöket fertőtlenítették, továbbá megelőző vakcinázásban részesítették Esztáron és az állatkertben is a betegségre fogékony állományokat – tájékoztatott Nagy Ildikó, a megyei kormányhivatal sajtóreferense.

Mint ismert, egy lépfenével fertőzött szarvasmarha hurcolta be a kórt az állatkertbe. A beteg állatot egy esztári gazda ajánlotta fel. Miután annak húsából több állat is fogyasztott, egy hímoroszlán elpusztult a fertőzésben.

HBN


Debrecen - Egymástól független okokból pusztult el három állat a Nagyerdei Kultúrparkban.


Debrecen - A lépfene-megbetegedés lefolyása attól is függ, mennyi kórokozó került az állat szervezetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában