Fügefalevél

Fügefalevél
© Fotó: 24.hu
Messziről, valahonnan a táncdalfesztiválok egyikéből sodorja a szél azt a nótatöredéket, amely valahogy így hangzott: „Ádám hol vagy? Merre csavarogsz?” S arra is emlékszem, hogy egy fiatal, még talán bimbóban lévő hölgy énekelte s akaratos kérdőjele feddőleg dorgálta ősapánk nevére keresztelt élete párját, eleve rápirított a szokásos kifogás közhelyeire mondván „unom ezt a bibliai szöveget s bosszankodva mondom nevedet.” Boda István írása.

S aztán a sóhaj puha érvelése, hogy „Ádám, hol vagy? Itt lennél, ha szeretnél,” amiből könnyen kihallatszik a féltékenység első női szisszenete. Pedig akkor még csak ketten voltak, meg a bokor, amelyik mögé a csavargó lump elrejtőzhetett. Jól szabott kosztümében.

Hogy ez a kis előjáték miként vezetheti be egyik kereskedelmi csatorna fentiekre rímelő apáca tartózkodásának semmiképpen nem nevezhető szexuális dagonyáját mindjárt magyarázatot nyer. A Viasat 3 heteken keresztül kínálta intenzív rábeszéléssel „párkereső” show műsorát, amely igazi vigyorát eme már-már szemérmes ráutalás mögé rejtette: Ádám keresi Évát! Előbb magam is bedőltem a csalafintaságnak. Azt vélelmeztem, hogy valaki szemfüles közvélemény kutató azt az ötletét adta el a kanális működtetőjének miszerint manapság sok a magányosan kószáló legényember és se idejük, se alkalmuk a másik nem rózsacsokrából kikeresni a nekik illatozó virágszálat, így hát lehetőséget teremtenek a Móricz Zsigmond által oly szép novellába írt „összemesélés” modern változatának. Frászt! Amekkorát én tévedtem. A bulvár szenzáció vetkőzött ezúttal is pucérra s olyan valóságosan mutogatták jól fejlett szemérmeiket – a népmesékben csúnyájukat –, mint a hentes a szűzpecsenyét, a felsált vagy éppen a dagadót a mészárszék kirakatában.

Amúgy a „szerelem szigetének” keresztelték el a nyilvánosság által törvényesített találkahelyet. A kínálati dramaturgia a szokásos volt. Egyik oldalon a nők meztelenkedtek, másik oldalon a férfiak. Alkatilag semmi kifogás nem lehet egyik csapat ellen se. Nyilván van annyi esze a legegyügyűbb menedzsernek is, hogy nem a göthösebbekből állítsa ki a mustrát, a tündéralkatú „kislányok” meg az izomra gyúrt legények minden szégyenérzet nélkül mutogathatják a mutogatnivalót. S láss csodát ki-ki megtalálja a másikat. Miközben érdekfeszítő mélyelemzéssel értelmezik önön libidójukat s hanyag pozitúrában szimatolják egymás közelségét utójátékaként az emlékezetes „A nő illata” című film sikerének.

Szóval ilyen a valamikori Éden mai parázna változata. Pajzán értelemben nem valami nagy durranás, de metaforikusan elmagyaráztatik, hogy annak idején miért űzettünk ki a paradicsomból. Ádámban és Évában viszont volt annyi tapintat, hogy egy-egy fügefalevéllel takarják el a takarnivalót. Dehát hol van mifelénk fügefalevél?

– Boda István –