Fűben-fában a reményt keltő megoldás

A kamilla mint megoldás
A kamilla mint megoldás - © Illusztráció: Getty Images
Polgár – A kormányzat az értékteremtés irányába terelné a közfoglalkoztatást.

A gyógynövényágazatot mint lehetséges kitörési pontot ajánlja Tóth József, Polgár város polgármestere azoknak a hátrányos helyzetű térségeknek, amelyek területén a gyógynövénygyűjtés feltételei adottak – erről számoltunk be korábban, miután a városvezető felszólalt azon a konferencián, amelyen a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács ünnepélyes keretek között adta át a gyógynövényágazat stratégiáját a Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

A konferencia óta is tucatnyi település kéri Polgár tapasztalatait és segítségét, mert úgy tűnik, az ötlet működik.

– Az előző évek közfoglalkoztatási gyakorlatában a megélhetést segítő szándék valamennyi kormányzat sajátja, viszont a mindenkori büdzséből finanszírozott forrásigény nagy teher. Tavaly 30 milliárddal többet (összesen 180 milliárd forintot) fektetett bele a kormány, ebből viszont csak pár milliárd jött vissza produktumban, ezért felmerült, hogy „önfenntartóbbá”, értékteremtővé kellene tenni a közfoglalkoztatást, hogy az maga is több hasznot hozzon – mondta Tóth József polgármester.

– A „végeken” az látszik, hogy az elmúlt években növekedett a szociális ellátórendszerben lévők száma, Polgáron például közel 700-an élnek (próbálnak élni) 22 ezer 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatásból (FHT). Az ő életük hatással van a város mindennapjaira, az itt élők hangulatára, még a közbiztonságra is; emellett az összeg 80 százaléka a központi költségvetésből, 20 százaléka pedig saját forrásból adódik hozzá, ezért is érdekünk, hogy ne növekedjen az FHT-ból élők száma. Közülük tavaly 220 főt tudtunk felvenni a közfoglalkoztatottak közé, ám a következő probléma, amivel szembesültünk az volt, hogy tudunk-e értelmes cselekvést biztosítani nekik, mert a „levegőmasszírozásra” nincs szükség, sőt az értelmetlen tevékenység csak demoralizálja azt, aki dolgos-szorgosként benne van – és a közfoglalkoztatottak között van már diplomás és több jó szakember is, aki nem elégszik meg a látszatmunkával – magyarázta az ötlet formálódását.

– Barak Beáta –

A teljes cikk a Hajdú-bihari Napló szombati számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.