Friss levegőre kevésbé számítsunk a napokban

Riasztási fokozat idején egészségtelen a szabadban tartózkodni
Riasztási fokozat idején egészségtelen a szabadban tartózkodni - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Füstködriadót rendelt el a miskolci önkormányzat kedden.

A szállópor-koncentráció 22, illetve 15 százalékkal lépte túl a riasztási küszöbértéket, ezért Miskolc önkormányzata elrendelte a füstködriadó riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a levegőminőség javulása nem várható.

A szálló por mértéke vasárnapi mérési adatok alapján a Búza térnél 22, az Alföldi úton pedig 15 százalékkal túllépte a küszöbértéket a borsodi megyeszékhelyen, ezért riasztás lépett életbe. Ez idő alatt tilos bármilyen nyílt téri égetés, különösen az avaré és a kerti hulladéké. A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért kerülendő a szabadban való sportolás és hosszabb tartózkodás – adta tudtul közleményében dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Szélfogó magas házak

A kialakult helyzet okáról F. Nagy Zsuzsannát, a Zöld Kapcsolat Egyesület munkatársát kérdeztük.

– Városunk földrajzi elhelyezkedéséből következik, hogy fokozottabban kitett a levegőszennyezés okozta veszélyeknek. A világ nagyvárosai közül a lengyelországi Rybnikhez, Brüsszelhez és Párizshoz hasonlítható a jelenlegi miskolci helyzet. A Sajó-völgye nem tud kiszellőzni, több olyan magas épület található benne, amely megakadályozza a légáramlást. Ráadásul az emberek egyre szegényebbek a régiónkban, és a gázról fokozatosan visszatérnek a fafűtésre, még rosszabb esetben a lignit tüzelésre, de vannak, akik a hulladék és ruha ­égetésével vészelik át a hideg éjszakákat – magyarázta a szakember.

Több zöld és locsolás

A város környezetvédelmi és klímavédelmi programmal egyaránt rendelkezik.

– Az említett problémákat megelőzéssel lehetne enyhíteni, ahogy Miskolc klímavédelmi programjában is megfogalmazódott. Az intézkedéseket azonban következetesen végre kellene hajtani. Sokat lendítene a helyzeten például, hogyha a belvárosból kitelepítenék a benzin­állomásokat és növekedne a zöldterületek száma, ami megköti a port, illetve rendszeresen takarítanák az utakat és locsolnának. Az avar kezelésére környezetvédelmi szempontból a helyi, illetve házi komposztálás lenne a legoptimálisabb, mert azt nem szükséges bezsákolni és elszállítani – fejtette ki F. Nagy Zsuzsanna.

A szmog problémája Sajószentpétert és Putnokot is gyakran érinti. Helyi lakosként magunk is megtehetünk néhány óvintézkedést.

Szárítsuk ki a fát!

– Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk a legtisztább fűtőanyagot használni. A füstködriadó alatt ne járjunk személygépkocsival, különösen dízelüzeművel. Ha egy mód van rá 11 és 13 óra között szellőztessünk. Betegek, idősek és gyerekek pedig, ha tehetik, ne sétáljanak reggel és délután 4-5 óra után, mert a porrészecskék nagy mennyiségű belégzése légúti megbetegedésekhez vezet – hangsúlyozta a tanácsadó.

ÉM-DA


Egészség­telen alevegőmegyénk több településén, főként a Sajó-völgyében
Miskolc – Sokan lignittel fűtenek, holott a szakember szerint az rendkívül szennyezi a környezetet. Interjú F. Nagy Zsuzsannával, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület vezetőjével. Miskolcnak és környékének, a Sajó-völgyének – ha nincs szél – télen, fűtési idényben rendkívül szmogos a levegője. F. ...

Az egyik főszennyező a fűtés
Miskolc - A fejlődő szervezetnek különösen árt a szmogos, szennyezett levegő. Északkeleten továbbra is rossz a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt. Az országos tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: a levegőhigiénés index alapján két település, Miskolc és Putnok egészségte...

Füstöt okádó kémény. Felmérések szerint Észak-Magyarországon a legszennyezettebb a levegő
Csenyéte, Hejőpapi, Meszes, Miskolc, Sajókápolna - Az önkormányzatok komoly segítséget tudnak nyújtani a tájékoztatásban. Ebben az időszakban a nem megfelelő fűtéstechnika felelős a légszennyezettségért, ám a közlekedés mértéke és a légköri adottságok sem elhanyagolhatóak, derül ki a vizsgálatokb...

Illegális műanyagégetésre utal a kéményből dőlő fekete füst
Miskolc - A fűtési szezon idején mindennaposak az egészségkárosító égetések a Sajó-völgyben. A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi...