Természetes fény

2019.08.01. 18:55

Magyar partizánvadászokról készülő filmet támogat a Nemzeti Filmalap

Nagy Dénes első, Temészetes fény című – második világháborús – mozifilmjére 250 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap filmszakmai döntőbizottsága – tudatta a Filmalap.

A közlemény szerint a magyar-lett-francia-német koprodukcióban készülő alkotás forgatókönyvét Nagy Dénes Závada Pál Természetes fény című regénye alapján írta. A cselekményről azt írták:

A film a második világháború idején megszállt Szovjetunióban játszódik „egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben”. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres.

A film operatőre Dobos Tamás (Genezis, Apaföld), látványtervezője Ágh Márton (Tiszta szívvel, Jupiter holdja, Tegnap) lesz.

A mozifilm Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain – a Campfilm gyártásában – készül, magyar és lett amatőr szereplőkkel. Producere László Sára és Gerő Marcell, magyar koproducere Petrányi Viktória.

Mint a Filmalap emlékeztetett rá, Nagy Dénes generációjának kiemelkedő tehetségű filmese. Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában, Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, az NMHH Mecenatúra programjának támogatásával készült Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját – idézték fel.

Az alkotás a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba.

Apa és fia egymásra talál

A Filmalap kommünikéje beszámolt arról is, hogy Scherer Péter Jászai Mari-díjas színész és színházi rendező neves produceri csapattal közösen – Major István, Geszti Péter, Ditz Edit, Roskó Péter – készül mozifilmrendezői bemutatkozására. Vékes Csabával (Hetedik alabárdos) közösen rendezik A vérovis munkacímen készülő vígjátékot, amely egy apa és kisfia egymásra találásának „eredeti, friss, érzelmes, őszinte, meglepő és mulatságos” története lesz – áll az írásos összegzésben.

A forgatókönyvet Vékes Csaba írta. A gyártás előkészítésére 10 millió forintot szavazott meg a filmszakmai döntőbizottság. A vérovis a Grund, a Filmteam és a forgatókönyvet fejlesztő Blue Duck Arts koprodukciójában készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában