Francia elnökválasztás – Juncker: a franciák az európai jövőt választották

Brüsszel – Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este arra reagálva, hogy az exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját.

A bizottsági elnök hozzátette: együtt Európáért!

Juncker vasárnap levelet küldött a megválasztott francia elnöknek, amelyben örömét fejezte ki, hogy Macron választási győzelmével megvédte az erős és progresszív Európát, amelyet elnöksége alatt továbbra is támogatni fog az Európa jövőjéről folytatott viták során.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében Emmanuel Macron győzelméhez gratulálva kijelentette: “Számítok Franciaországra – amely Európa szívében marad -, hogy vele együtt változtatjuk meg az Európai Uniót, és hogy közelebb visszük azt az európai polgárokhoz”.

Tajani üzenetében meghívta a megválasztott francia elnököt az uniós parlament plenáris ülésére, hogy – mint mondta – ott közösen adjanak “valódi válaszokat” az uniós polgároknak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében gratulált a francia választásokon győztes Macronnak.

Charles Michel belga miniszterelnök üzenetében gratulált Macron győzelméhez és kifejezte, örül a Franciaországgal folytatandó közös munkának, hogy Európa új lendületet kapjon.

Az este nyolc órai urnazárás után közzétett exit poll felmérések szerint a második fordulót Macron, a szocialista kormány volt minisztere nyerte meg a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje a voksok 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg.

– MTI –