Frakcióvezetőkkel egyeztet az államfő

Megkezdte az egyeztetést a köztársasági elnök hétfő délelőtt a parlamenti pártok frakcióvezetőivel.

Az eddigi információk szerint az új Alkotmányról, a jövő évi költségvetésről és az új legfőbb ügyészről tárgyal Schmitt Pál a politikusokkal. Az előzetes hírekkel ellentétben a Jobbik képviselője is egyeztet hétfő délelőtt az államfővel, Balczó Zoltán, a párt parlamenti alelnöke háromnegyed 11 előtt nem sokkal lépett be a Sándor-palotába.

Elsőként a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a köztársasági elnökkel. Lázár János szerint legkésőbb november végén meg kellene választania az Országgyűlésnek a legfőbb ügyészt. Tájékoztatása szerint Schmitt Pál minden parlamenti párt véleményét kikéri a jelölés előtt, a konkrét személyről pedig várhatóan újra konzultálnak majd. Lázár János elmondta azt is: a köztársasági elnök az soron kívüli tájékoztatást kért az alkotmányozás folyamatáról, mert szeretne konkrét kezdeményezéssel élni.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: az államfővel egyetértettek abban, fontos, hogy az új Alkotmányban és a költségvetési törvényben is megjelenítsék a családok érdekeit. Az alaptörvényben a nemzet egységét is rögzíteni kellene, amelynek egyik sajátos módja szerinte a határon túli magyarok szavazati jogának megadása – tette hozzá. Harrach Péter elmondta azt is: a legfőbb ügyész-jelölt személyével kapcsolatban csak a lehetőségekről beszéltek, a KDNP-nek nem önálló jelöltje lesz erre a posztra, hanem a frakciószövetséggel közös. A KDNP frakcióvezetője kérdésre azt válaszolta, többek között Polt Péter volt legfőbb ügyész neve is szóba került a jelölteknél, valamint “lehetőségként megjelent” Belovics Ervin neve is, aki a legfőbb ügyész helyettese. Emlékeztetett, hogy a hivatalban lévő legfőbb ügyész mandátuma decemberben lejár, de az utódjáról még tartanak az egyeztetések.

Az előzetes menetrend szerint Schmitt Pál Balczó Zoltán után az MSZP frakcióvezetőjét, Mesterházy Attilát, majd Schiffer Andrást, a Lehet Más a Politika frakcióvezetőjét fogadja a Sándor-palotában.

– Független Hírügynökség –