Fröccsfesztivál: túra, Móra Ferenc nyomán

Fröccsfesztivál: túra, Móra Ferenc nyomán
Miskolc – Fröccsfesztivál immár ötödször: ezúttal fröccstúra is indul az avasi pincesorokhoz.

Aki Móra Ferenc nyomán szeretné bejárni az avasi pincesorokat, és szeretné megkóstolni a híres avasi fröccsöt (7 deci bor és 3 deci szóda), az mindezt megteheti június 18-19-én. Ekkor rendezik meg ugyanis – immár ötödik alkalommal – a Miskolci Fröccsfesztivált. A rendezvénynek a Herman Ottó Múzeum Papszer 1. alatti épülete, illetve annak udvara ad otthont. De az idén először, a látogatók nem csak itt fröccsözhetnek, hanem különleges fröccstúrát tehetnek az Avasra.

Kis Attila, a rendezvény egyik szervezője elmondta: „Nyár, meleg, hűsítő ital és önfeledt szórakozás ez a Fröccsfesztivál. A minden év júniusában megrendezendő esemény célja hogy ezt a hungaricumnak számító italt népszerűsítse. Sajnos az elmúlt évtizedek erősen megtépázták ennek az egyik legegészségesebb alkoholtartalmú nedűnknek számító koktélunk nimbuszát. Sokan úgy gondolják, hogy fröccsöt csak gyengébb minőségű, olcsó borból, füstös kiskocsmákban lehet fogyasztani. A tradíciók nem ezt mutatják.”

Gyerekeknek is

A tulajdonképpen szódavízzel hígított borból készülő fröccsnek, számtalan változata alakult ki a közel két évszázad alatt. Ezeket kóstolhatják meg a fröccsözni vágyók a Miskolci Fröccsfesztiválon és találhatják meg a maguknak szimpatikus bort és keverési arányt. A gyermekek sem maradhatnak ki a fesztiválból, hiszen számukra külön alkoholmentes gyerekfröccs készül. Több fajta magas gyümölcstartalommal, méz hozzáadásával és tartósítószer nélkül készült szörp is várja kicsiket és nagyokat egyaránt – sorolta Kis Attila.

A fesztivál látogatói számos program közül választhatnak: lesz szódásüveg-bemutató és vásár, manómanufaktúra kicsiknek és nagyoknak, este pedig hangulatos latin-jazz koncert. Az ital mellett persze ételkülönlegességeket is kínálnak a vendégeknek: a Boldogkő várában működő Castrum Boldua középkori étterem étkeit, az erdőhorváti perecet és kecskesajt különlegességeket.