Főzőverseny Balmazújvároson

Főzőverseny Balmazújvároson
Kilencedik főzőversenyét rendezte szombaton Balmazújvároson a Rákóczi olvasó népkör. Sajnos az esős, borongós és szeles idő kissé átírta a forgatókönyvet, és rányomta a bélyegét az amúgy mindig színvonalas eseményre.

De ennek ellenére így is több mint 30 versenyző gondolta úgy, hogy megmutatja főzési tudományát, és harcba száll a dobogó legfelső fokáért. A délután kettőre hirdetett ízkavalkádon hamar előkerültek a főzéshez szükséges edények, tűzifák, fűszerek, húsok, tészták, és persze az elmaradhatatlan finom és ízletes házi pálinka is.

Birka a nyúl ellen

A júniusi őszben néha jólesett mindenkinek ropogó tűz melege, de az előbb említett házi pálinka is fűtött rendesen egy-két szakácsnál.
Pillanatok alatt összekeveredtek az illatok a levegőben, hisz a birkapörkölt illata megpróbálta legyőzni a nyúlpaprikás illatát, de a küzdelembe hamar bekapcsolódott a slambuc okozta illat is. Szóval sem a főzőversenyt sem pedig a jókedvet nem befolyásolta az esős időjárás. Közben igazi mulatság kerekedett, amihez jócskán hozzájárult Szabó ” heftis ” Ferenc is, hisz a zenei alátétet ő szolgáltatta.

Kunkli József a kör elnöke az első nyugtalan percek után, amit a kellemetlen időjárás okozott, hamar megnyugodott, hisz csak jöttek és jöttek a főzni akarók és szórakozni vágyók, mit sem törődve a bográcsok fölött gomolygó esőfelhőkkel. Sőt olyan is volt, aki már a kész ételt hozta el otthonról és tette be a “közösbe”.

Az este hat órára meghirdetett eredményhirdetés nem sokat csúszott. A kész ételeket a kör közepén elhelyezett asztalra helyezték a versenyzők, ahol persze árgus szemekkel és nem kevésbé éhes hassal gusztálta mindenki a rengeteg finomságot.

Öt kategóriában indultak a versenyzők. Pörköltek, különlegességek, káposztásételek, slambuc és sütemények. A háromtagú zsűrinek rendesen fel kellett kötni azt a bizonyos alsóneműt, hisz fantasztikus ételek kerültek eléjük.
A kisebb lakodalomra emlékeztető teríték végigkóstolása és alapos ízlelése után, ha nehezen is de megszületett a végeredmény, amit Radácsi Gyöngyi szakács a zsűri elnöke olvasott fel a versenyzőknek és a jelenlévőknek, ami így hangzott!


Pörköltek: 1. Kakaspörkölt nokedlivel, Tóth Gáborné
                2. Nyúlpaprikás, Kiss István
                3. Paprikás csirke nokedlivel, Nagy József és Bojtor Gábor

Különlegességek: 1. Húsos saláta rántott magvas pulykamellel, Koroknai Jánosné
                           2. Gombával töltött csirkemell, Szarvas Imréné
                               Tarja Fekete Laci módjára, Szabó Ferencné
                           3. Duplán sajtos sertésborda, Tóth Ferencné
                               Hortobágyi húsos palacsinta, Dobó Krisztina

Slambuc: 1. Kunkli József
               2. Jenes Imre
                   Lénárt József

Káposztás ételek: 1. Rácpörkölt, Kovács Marika
                               Gerslivel töltött káposzta, Katona Ferenc
                           2. Töltött káposzta csülökkel, Szabados Imréné
                           3. Toroskáposzta, Farkas Gáborné
                               Savanyú bundába töltött káposzta, Lukács Józsefné

Sütemények: 1. Linzer isler, Farkas Gáborné
                    2. Torta, Csortó Katalin
                    3. Krumplis dubbancs, Veres Péterné
                        Kókuszos kifli, Radócz Lászlóné