Fővárosi Közgyűlés: létszámleépítésekről és uniós pályázatokról is dönt

Végelszámolással megszüntethető a Fővárosi Egészségközpont Zrt. – egyebek mellett az erről szóló tájékoztató is a Fővárosi Közgyűlés elé kerül a testület csütörtöki ülésén. Döntenek a képviselők a főváros tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezetői javadalmazási szabályzatairól, pedagógusok elbocsátásáról, színházigazgatók kinevezéséről, uniós támogatásból megépítendő kerékpárutakról, buszsávról – a napirend szerint összesen több mint 70 előterjesztésről, amelyek számát a helyszíni javaslatok tovább növelhetik.

A Fővárosi Közgyűlés márciusi ülésén kérte fel a főpolgármestert, hogy vizsgáltassa meg a Fővárosi Egészségközpont Zrt. esetleges végelszámolásának lehetőségét. A társaság létrehozásáról 2008 decemberében döntött a közgyűlés. A Budapesti Egészségügyi Modell konstrukcióját és az egészségpolitikai koncepciót tavaly augusztusban fogadták el. Ezek a kérdések többször is koalíciós válsághoz vezettek a várost akkor még együtt irányító MSZP és SZDSZ között. Idén januárban a szocialisták tiltakozása ellenére a közgyűlés többsége támogatta azt a fideszes javaslatot, hogy függesszék fel a központ működését és a rendelkezésére álló 434 millió forintot csoportosítsák át más egészségügyi feladatokra.

A jelenlegi helyzetet bemutató előterjesztés szerint a társaság igazgatóságának tagjai április elején lemondtak, ez június 5-én válik hatályossá. Nem készült el a cég tavalyi üzleti évéről szóló beszámoló sem. Ennek elkészítésére a főváros felkérte az igazgatóság elnökét. A Tiba Zsolt főjegyző által beterjesztett anyag szerint a társaság végelszámolással megszüntethető, ezt is a cég vezetőségének kell elrendelnie.

A közgyűlés tavaly októberben döntött arról, hogy a főváros kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezetőnél új, egységes elvek alapján kialakított javadalmazási szabályozást léptet életbe. Az előírások között szerepel egyebek mellett, hogy a cégeknél dolgozó vezetők munkájának ellentételezése alapvetően személyi alapbérük. Prémiumot kizárólag az előre meghatározott feltételek teljesítése esetén kaphatnak, jutalom csak kiemelt munkateljesítmény esetében jár. A vezetők nem kaphatják meg ingyen vagy kedvezményesen az általuk használt céges autót és egyéb eszközöket. Időközben életbe lépett a köztulajdonban lévő gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény is. Mindezek figyelembe vételével kellett elkészíteniük a cégeknek javadalmazási szabályzataikat, amelyek csütörtökön kerülnek a közgyűlés elé jóváhagyásra.

A közgyűlés elé kerül az az előterjesztés is, amelynek alapján 22 fővárosi középiskolából összesen 86 dolgozót bocsátanának el, az indoklás szerint az új oktatási szerkezet, illetve a csökkenő diáklétszám miatt. Az anyag szerint a szeptemberi beiskolázási adatok alapján dől majd el, hogy szükség lesz-e esetleges további létszámcsökkentésre. A beterjesztett javaslatok szerint újabb öt évre a jelenlegi ügyvezető igazgatót, Mácsai Pál színművészt bízná meg a főváros az Örkény István Színház vezetésével, a József Attila Színház igazgatója Méhes László színművész-rendező lenne.

– Független Hírügynökség –