Fővárosi Bíróság: Orbán Viktor törvényt sértett

Orbán Viktor megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét – olvasható a Fővárosi Bíróság (FB) pénteki határozatában. A bíróság jogerős döntésében eltiltott a Fidesz elnökét a további jogsértéstől. Az MSZP üdvözölte az ítéletet.

A Fidesz elnöke március 26-án látogatott el az óbudai Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumba. Az MSZP kampányfőnöke az ügyben kifogással fordult az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), mert álláspontja szerint Orbán Viktor “osztályfőnöki óra” keretében politikai, illetve kampánytevékenységet folytatott. Szigetvári Viktor a közoktatási törvényre hivatkozott, amely szerint “a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható”.

Az OVB a helyi választási bizottsághoz utalta a beadványt, amely a kifogást elutasította. Az MSZP kampányfőnöke azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, amely végül alaposnak minősítette azt.

Az MSZP pénteki közleményében üdvözölte a “precedensértékű és iránymutató ítéletet”.

– Független Hírügynökség –