Fotókon az élettelen tárgyakban rekedt borzalom

Akt.:
Fotókon az élettelen tárgyakban rekedt borzalom
© Fotó: Matey István
Debrecen – December másodikáig a könyvtárban nézhetünk szembe a múlttal.

Akik eljöttek megnézni Janics Attila Auschwitzban készült képeit, mind tettek egy lépést azért, hogy ne feledhessük el, és ne engedjük megismétlődni a holokausztot – mondta Szirbek István, Párizsban élő művészettörténész a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban hétfőn. Az érdeklődők jelképesen már letettek egy virágot az áldozatok emlékére – folytatta az egyik fotóra utalva – az egy szál piros virág ugyanolyan szép a világ egyik „legrondább” helyén, a haláltábor egy épületének fala előtt is. Számos kérdést vet fel az a kompozíció, amelyet a művész látott és örökített meg. Ki tette oda? Mikor? Zsidó-e vagy más vallási felekezetből való? Ismert-e áldozatokat? Ha igen közeli hozzátartozója-e? A képek beszélnek a nézőhöz. Ez Attila alkotásainak erőssége, hogy közel hozza az előtte állóhoz az élettelen tárgyakban rekedt, az ember által kitalált és végrehajtott borzalmakat. Olyan perspektívákból mutatja be a helyszínt, ami saját (lelki) utunk bejárására, a saját kérdésink, gondolataink megfogalmazására sarkall – mondta.

Kattintásra galéria nyílik! Kattintásra galéria nyílik! ©

A krematórium mellett kinövő élettel teli sudár fák erdeje, a drótkerítéssel körbevett barakkok fölött köröző madár, az őrtorony, a kitalálhatatlan irányba „tartó” vagon pillanatfelvétele mind egy-egy történetet mesél el. Ez a látásmód Schram András sokat emlegetett kritériuma a jó fotó kapcsán. A kiállító Kanadában élő mestere jelen volt a megnyitón, és elmesélte, hogy először ő hívta magával tanítványát Lengyelországba, ahol olykor megkönnyezték a látványt. Hangsúlyozta, büszke Attilára, arra, hogy visszament és végigjárta saját útját előbb Auschwitzban, majd a tárlat anyagával Magyarországon. Ez ugyanis a harmadik város, ahol láthatók a fotók. A Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézet igazgató-helyettese, illetve a Debreceni Német Kulturális Fórum elnöke Horváth Andrea elmondta: a tárlat a Botlatókövek programsorozat része, amelynek következő eleme a hónap végi túlélőkkel való beszélgetés lesz.

HBN–HABEKépeken a múlt – Janics Attila kiállítása nyílt meg Debrecenben

Debrecen – Az élő múlt címmel nyílt kiállítás hétfőn délután – a lapunknak is fotózó – Janics Attila alkotásaiból a debreceni Méliusz Központban.Videó: “Anyám aznap este kiment a kéményen a 4 gyermekkel” – Erzsike néni, a holokauszt túlélő

Penészlek, Máriapócs – Ezen a kapun bejöttök, a kéményen majd kimentek – mondták a haláltábor bejáratánál Erzsike néniéknek. A holokauszt túlélő, aki ma Máriapócson él megrázó múltjáról mesélt a kamera előtt.Videó: Drón járt Auschwitz felett

A drón videó megmutatja, hogyan néz ki napjainkban az auschwitz- birkenaui koncentrációs tábor.Fotók: Mi történt Auschwitzban 70 évvel ezelőtt?

1945. január 27-én, néhány hónappal a II. világháború vége előtt az orosz katonák felszabadították a Lengyelországban található koncentrációs tábort és a benne raboskodó emberek ezreit.