Helyi közélet

2008.06.17. 15:11

ESS: a világ Debrecenre (is) figyel

<p>Debrecen — A több mint egymilliárd euróért (300 milliárd forintért) felépítendő Európai Neutronkutató Központ (ESS) abban a városban épül meg, ahol a hazai és nemzetközi támogatók leginkább garantálni tudják a projekt megtérülését.</p>

A több mint egymilliárd euróért (300 milliárd forintért) felépítendő Európai Neutronkutató Központ (ESS) abban a városban épül meg, ahol a hazai és nemzetközi támogatók leginkább garantálni tudják a projekt megtérülését.

Ezt Mezei Ferenc, az ESS működését megalapozó elv kidolgozója mondta annak kapcsán, hogy nemzetközi meghívottakkal rendeztek konferenciát a projektről a Debreceni Egyetemen.

A professzor kijelentette, hogy a svéd, a spanyol és a magyar pályázó között éles verseny van, ajándékra nem számíthatunk, a legjobb mindent visz.

A hátrány előny?

A Naplónak arra a kérdésére, hogy melyek lehetnek Debrecen versenyelőnyei a köztudottan fejlettebb régiókban lévő Lunddal és Bilbaóval szemben, Mezei professzor azt válaszolta, hogy ami a hátrányunk, az lehet az előnyünk.

— A tudás itt is rendelkezésre áll, csakhogy mi ugyanazt az értéket, szolgáltatást jóval olcsóbban tudjuk nyújtani.

Ez pedig egy egymilliárd eurós beruházásnál, illetve a későbbi működtetés során is hatalmas versenyelőny - véli a szakember.

Kósa Lajos polgármester hangsúlyozta, Európa jövője nagyrészt azon múlik, hogy a tudás terén képes-e felvenni a versenyt a világ más részeivel, márpedig ebben az ESS-nek kulcsszerepe lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában