Fotók: Lövöldözés Dániában

Akt.:
Fotók: Lövöldözés Dániában
© fotó: AFP
Koppenhága, Dánia – A hatóságok megerősítették, hogy egy ember életét vesztette, amikor lövések dördültek az egyik kávézóban. Éppen a szólásszabadságról tartottak gyűlést.

FRISS: Egy embert fejbe lőttek, egy rendőrt a kezén, egyet pedig a lábán találtak el Koppenhága legnagyobb zsinagógájának közelében a rendőrségi közlemény szerint. Egyelőre azt nem erősítették meg, hogy a szólásszabadság gyűlésén történt lövöldözés és ez az eset összefüggésben áll-e. Fotók a galériában!

A város északi részén található Krudttoenden kávézóban történt támadásban három rendőr is megsérült. A szólásszabadságról szóló gyűlést egy svéd művész, Lars Vilks szervezte. Őt már többször halálosan megfenyegették, miután egy karikatúrát rajzolt 2007-ben Mohamed prófétáról. A kávézó üvegén most nagyjából 30 lövedéknyom látható, a támadás után legalább két embert hordágyon szállítottak el. A szemtanúk szerint a rendőrök rálőttek a támadóra, aki üvöltözni és lövöldözni kezdett egy automata fegyverrel.

A rendezvény társszervezője szerint teljesen egyértelmű, hogy a merénylet a 68 éves művész ellen szólt, aki egyébként mindig rendőri kíséretet kér, ha belép Dánia területére. A gyanúsítottak egy Volkswagen Polo típusú autóval menekültek el a helyszínről és még mindig szökésben vannak. Francois Zimeray, a francia nagykövet is részt vett a gyűlésen, ő a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylethez hasonlította az esetet, annyi kivétellel, hogy itt a merénylők nem jutottak be az épületbe, a lövéseket kívülről adták le. Fotók a galériában!