Helyi közélet

2014.04.15. 10:58

A hónap műtárgya a MODEM-ben

Debrecen - Az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogató sorozat keretében áprilisban Böröcz András <em>Vagon</em> című művét tekinthetik meg a MODEM fogadóterében a látogatók.

Debrecen - Az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogató sorozat keretében áprilisban Böröcz András Vagon című művét tekinthetik meg a MODEM fogadóterében a látogatók. Az alkotáshoz kapcsolódóan 2014. április 17-én, csütörtökön 16:30-tól Szirák Péter irodalomtörténész tart előadást A holokauszt emlékezete a művészetben címmel. A program ingyenes.

Böröcz András New Yorkban és Pécsett már bemutatott Purim című kiállításának egyik darabja a 2004-ben készült Vagon. A diófa doboz egy vasúti kocsit formáz, egyik oldalából viszont a verkliére emlékeztető tekerőkar áll ki, amely áttétek segítségével függőleges rudakat mozgat. A rudak végéhez rögzített facipők tekeréskor éktelen zajjal kopácsolnak a vagon padlóján. A mű alapgondolata – melyből kiindulva Böröcz az építész Rajk Lászlóval közösen később egy szokatlan holokauszt-emlékmű koncepcióját is kidolgozta –, hogy a vészkorszak vonatai nemcsak embereket, hanem azok tárgyait, otthonát, múltját, egész életét magukkal hurcolták a halálba.

A MODEM immár nyolcadik éve kezeli az intézménynél tíz évre letétbe helyezett Antal-Lusztig-gyűjtemény csaknem négyszáz alkotását. Most újraindítjuk A hónap műtárgya sorozatot; alkalmanként más-más, eddig ritkán látott műalkotást mutatunk be a gyűjteményből. Az aktuálisan látható műtárgyhoz kapcsolódóan pedig minden hónap harmadik csütörtök délutánján kötetlen beszélgetésekre, előadásokra, performanszokra várjuk szeretettel a művészetbarátokat és a művészettörténeti ismereteiket bővíteni kívánó érdeklődőket. A régi könyvesbolt újjáalakult térében mutatjuk be ezt a válogatást, melynek tematikája hónapról hónapra kitekint a képzőművészet keretei közül, és olyan területekre kalandozik, mint zene, irodalom, színház, pszichológia…

- MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában