Debrecen hírei

2018.07.24. 07:31

Vízi világban élhetnek a Lahner utcán

Debrecen - A Diószegi úti árok kitisztítása valószínűleg sokat segítene a csapadék elvezetésében.

Debrecen - A Diószegi úti árok kitisztítása valószínűleg sokat segítene a csapadék elvezetésében.

Nagyobb esők idején mostanában rendre elönti a víz a debreceni Bozzaytelepen, a Lahner utca elején, a páratlan oldalban található négy kertes ház udvarait. Pénteken ez idén már harmadik alkalommal következett be – panaszolta lapunknak az egyik érintett épületben lakó Riczu Istvánné. Férje, Riczu István azzal vette át a szót a kiskapuban, hogy a felhőszakadás után náluk 25-30 centi vastagon borított be mindent a víz és a sár.

Kisebb csöveket alkalmaztak

A férfi szerint a probléma egyrészt abból adódik, hogy néhány éve, amikor a Lahner utcát leaszfaltozták, az útpályát legalább fél méterrel magasabban alakították ki, mint ahogy az ő telkeik találhatók. Másrészt, a szomszédos Diószegi úton a nyitott csapadékvíz-elvezető csatornát két közeli kapubejáró átépítésekor leszűkítették, a korábbinál kisebb átmérőjű csöveket alkalmaztak. (Sőt, eleinte még rács is volt az ottani átereszek előtt.) Ráadásul a szóban forgó árokban itt-ott a lefolyást gátló növényzet, szemét is található, melyek miatt a víz visszaduzzad.

Riczu Istvánné hozzátette, hogy csirkéik az elöntések idején az etetővályú tetejére szoktak felmenekülni. Olyankor csak gumicsizmában lehet őket megközelíteni, az ürüléküket pedig viszi a víz.

Riczu István elmondta, ráadásul a Lahner utcán, a házuk előtti zárt csatornából, az öntöttvas csatornaszemnél időnként nem lefelé folyik, hanem 20-30 centiméteres magasságban felfelé jön a víz, majd az is befolyik az udvarokba.

Nem látszott az út széle

A tűzoltók rendszeresen szivattyúznak a családnál. – Arra is volt példa tavaly, hogy a szomszédos Diószegi úti buszfordulót annyira elöntötte a víz, hogy a 30-as busz vezetője nem látta, hol az út széle, így belement az árokba – ismertette Riczu István.

- Orosz Csaba -


[related-post post_id="3929937"]

[related-post post_id="3929817"]

[related-post post_id="3929738"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!