Fotók: Forgatag a Diósgyőri várban

Akt.:
XIX. Középkori Forgatag a ­Diósgyőri várban
XIX. Középkori Forgatag a ­Diósgyőri várban - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A középkorba repítettek vissza minden látogatót a hétvégén Diósgyőrben.

A hétvégén rendezték a XIX. Középkori Forgatagot a ­Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén.

Az időjárás közbeszólt

Az utolsó pillanatban megváltozott a program: a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső miatt nem tudták megtartani szombaton a Bajnokok Viadalát.

kozepkori-forgatag03-st

De a régió legnagyobb történelmi játékán a kilátogatók tanúi lehettek várostromnak, hagyományőrző bemutatókat nézhettek, bepillanthattak a katonai táborok életébe, megtudhatták milyen volt a középkori orvoslás és még egy korabeli kivégzés felidézésén is részt vehettek.

kozepkori-forgatag09-st

Tűznyelők, komédiások harsogták tele az udvart és jóízű pecsenyék illata csábította lakomára a megfáradt vándort.

kozepkori-forgatag23-st

Kassai Lajos világrekorder lovasíjász, a modern kori lovasíjászat megteremtője, több Guiness világrekord tulajdonosa is szórakoztatta a közönséget bemutatóival. A lovas solymászat ősi hagyományát ­Krekács Zoltán hozta el Diósgyőrbe.

kozepkori-forgatag33-st

A Középkori Forgatag látványos színfoltja volt a reneszánsz zászlóforgatók és dobosok fellépése. A szegedi Pavane „zászlóbűvölői” dobpergés mellett naponta többször is ég felé hajították zászlóikat.

kozepkori-forgatag44-st

A rég elfeledett mesterségek művelői is bemutatták műhelyeik titkait. Megtudhatták a látogatók, hogyan dolgozott egykor a bőrös, az ötvös, a könyvkötő vagy az alkimista.

ÉM