Fotók: Építészileg osztják az észt a Modemben

Az Euroépítészet című kiállítás megnyitója
Az Euroépítészet című kiállítás megnyitója - © Fotó: Matey István
Debrecen – Euroépítészet címmel nyílt kiállítás szerdán a Modemben; az Észt Építészek Szövetségének tárlata videoanyagok és szépirodalmi szövegek révén mutat be tíz uniós támogatással megvalósult projektet a balti országból, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkazánt, valamint a nemzeti identitás részét képező Dalosünnep pärnui helyszínét.

Szerdán filmvetítésekkel folytatódott a program: három vadonatúj játékfilmet és észt animációs filmeket láthatnak az érdeklődők a Modemben.

ep-1

Fotó: Matey István

Az utóbbi években gyakran esik szó Észtországról az e-közigazgatás, az e-gazdaság, a startupok vagy éppen az oktatási rendszer sikerei kapcsán, azonban a kultúrára, a művészetekre kisebb figyelem irányul, pedig ezen a téren is kiválóan teljesít a kevesebb, mint másfél millió lakossal rendelkező északi állam. Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozata március 14. és 26. között immár tizedik alkalommal mutatja be az észt kultúra legjavát a hazai közönségnek. Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválja Budapest és Szeged mellett hagyományosan Debrecenben is várja mindazokat, akik szívesen tudnának meg többet Észtországról. Az Észt Intézet együttműködő partnere a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara és a Modem..

HBN