Magyarország

2008.04.13. 20:21

Gátat szabnának a szórólapoknak

<p>Győr, Budapest - Nem lehetne postaládákba vagy autók szélvédőjére reklámújságot, szórólapot tenni. Csak akkor, ha ehhez a tulajdonos előzetesen hozzájárult - legalábbis ezt szeretné a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az új reklámtörvénnyel elérni.</p>

Nem kérték, mégis sok postaládában van reklámújság. Ráadásul nem is egy darab, hanem egy egész köteg. Győrben pár éve éppen ez ellen indítottak akciót. Bélyeget ragasztottak a postaládákra, de ennek ellenére is kaptak szórólapokat. Sokan egyből kidobják a reklámújságokat.

Egy Győr méretű városban évente 600 tonna szórólapot dobnak ki. Ezért is dolgozta ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az új reklámtörvény tervezetet. Eszerint magánszemélyeknek csak akkor lehetne reklámújságot, vagy szórólapot a postaládájába dobni, ha ahhoz előzetesen hozzájárultak. Ha nem, és mégis kap valaki, az bejelentést tehet a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél. A szankciókról még nem lehet tudni, de ha valaki megszegi a törvényt minden szabálysértő fizet. Tehát a reklámozó és a reklám közzétevője is.

A politikai hirdetéseket is a reklámtörvény szabályozza, erre azonban az új törvénytervezet nem tér ki. Lehet, hogy ez fölösleges is volna, ugyanis az utcán lévő választási plakátokat április kilencedikéig le kellett volna szedni, ez azonban - néhol - a mai napig nem történt meg.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!