Fotók: Díjazták az ifjú alkotókat

Fotók: Díjazták az ifjú alkotókat
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Közel háromszáz pályamű érkezett a Debreceni Kőr Dáma Egyesület „A zene az kell, mert körülölel” című irodalmi pályázatára, amelynek díjátadó ünnepségét hétfőn tartották a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Gyermekkönyvtárában. Összesen 38 diák vehetett át elismerő oklevelet a beküldött verses vagy prózai írásáért, továbbá a felkészítő tanárok munkáját is megköszönték a szervezők.

A családok éve alkalmából, valamint a tavaly véget ért Méltóság Mezeje című program népszerűségére alapozva szervezték meg „A zene az kell, mert körül­ölel” című irodalmi pályázatot.

A díjátadó során Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke elmondta: a beérkezett pályaművekből összeállított kötetet szeretnék a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház hospice osztályára bejuttatni. Az effajta írások ugyanis nagy segítséget jelentenek a beteg emberek utolsó napjaiban.

Megismételhetetlen

Dr. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója hozzátette, a család és a zene is fontos az ember életében, ezért volt jó választás ez a pályázati téma.

da2Fotó: Derencsényi István

Elmondta, a család mindenkinél meghatározó szerepet játszik, míg a zenének megvan az a különleges hatása, hogy soha nem ugyanaz. Minden zenéhez köthető egy emlék, ezért változik meg idővel a hozzá fűződő viszonyunk.

Jó volt elmerülni

– Aki ír, bátor ember, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő, idős vagy gyermek – hangsúlyozta Heller Zsolt esszéista, folkesztéta. – A gyermekek egy teljesen más világot látnak, így a zsűrizés alatt jó volt elmerülni a különböző helyzetekben. Miközben olvastam őket, az élet egy teljesen másik oldala tárult elém.

BR