Közgyűlés

2020.06.25. 14:11

Elfogadták a Debrecen 2030 programot

Hosszú, személyeskedéstől sem mentes vita után elfogadta a debreceni képviselő-testület a 2030-ig tartó városfejlesztési stratégiát.

Fotó: Matey István

A pandémiás helyzetben Debrecen jól vizsgázott, az információáramlás megfelelő volt, a polgármester nem élt vissza szokatlan hatalmi helyzetével – erről ellenzéki képviselők beszéltek a csütörtöki közgyűlés elején, ahol a településvezető köszönetet mondott a hivatal mindazon dolgozóinak, akik akkor helyt álltak.

A Debrecen 2030-ig szóló városfejlesztési stratégiájának tárgyalásában és szavazásában a Civil Fórum Debrecen Egyesület tagjai nem vettek részt, a DK képviselői a teremből is kivonultak. Nem úgy Varga Zoltán, a párt korábban önkormányzati, jelenleg országgyűlési képviselője, aki állampolgári jogon kért hozzászólási lehetőséget több előterjesztéshez is. Szám szerint hathoz, ami Kőszeghy Csanád Ábel (független) szerint méltatlan a közgyűléshez, meg is kérte Varga Zoltánt, hogy hagyja abba „politikai performanszait”.

Papp László polgármester a stratégiáról elmondta, az Új Főnix Terv (ÚFT) megalapozta azt; utóbbi 103 eleméből 19 nem kezdődött még el, ezeket is tovább viszi a 2030-ig szóló tervezet, ami az elmúlt öt év gazdaságfejlesztési fókuszáról némileg átteszi a hangsúlyt az életminőség javítására.

Gondola Zsolt (CFDE) azt kifogásolta, hogy előbb döntött a tervezetről a kormány mint a közgyűlés, Szabó Bence (Momentum-Jobbik-LMP) azt, hogy a 2023 utáni programpontokról nem volt társadalmi vita, a dokumentum ezekről nem tartalmaz sem határidőket, sem költségkeretet. Szintén a konkrétumokat hiányolta a 2023 utáni elemekhez Mándi László (Momentum-Jobbik-LMP), aki szerint ezek így „álmok, homályos ígéretek”.

Papp László polgármester azt válaszolta, ekkora léptékű tervek megvalósítása meghaladja Debrecen pénzügyi erejét, ezért első lépés a kormány támogatásának megszerzése, ha enélkül tenné a közgyűlés elé a stratégiát, az valóban „rózsaszín köd” lenne. A 2023-ig tervezett elemek 80 százaléka előkészítés alatt van és az ország 2021-es, '22-es és '23-as költségvetésében benne lesz az ezekhez szükséges fedezet. A további elemekhez nem lehet konkrétumokat rendelni, hiszen valós forrásigényük csak később derül majd ki. Hangsúlyozta: a városnak van mozgástere a programelemek megváltoztatására.

Madarasi István (MSZP) felidézte, hogy pártjuk már 2000-ben 300 ezer fős város stratégiájában gondolkodott és számos egykori programelemük szerepel a mostani tervezetben. Hiányolt egy arról szóló részt, hogyan csatolják majd be a közeli városok közlekedését a Debreceni fejlesztésekbe. Elmondta, ő megszavazza a stratégiát, és így nyilatkozott Kőszeghy Csanád Ábel is.

Varga Zoltán szerint a terv „nem debreceni fejekben született”, a nagypolitikát hozza be és Debrecent porpagandafegyverként használja Budapesttel szemben. Papp László hiteltelennek nevezte Varga Zoltánt, aki maga hozza be a nagypolitikát és biztosította róla, hogy a stratégia az ő irodájában készült. Egyetlen eleme, ami kívülről jött, a Természettudományi Múzeum idehelyezése, ebben viszont lehetőség van; összefűzve a nagyerdei kultúrpark fejlesztésével egy egyedülálló létesítmény jöhet létre.

Gulácsi Anna Ilona (DK) érdeklődésére elhangzott: a Debreceni Nemzetközi Iskola ösztöndíj pályázatára 2019. november 30-áig lehetett jelentkezni, 30 pályázatot értékelhettek, valamennyi érvényes volt, s közülük négyen kaptak ösztöndíjat, ami egy-egy adott képzési program teljes tandíját és annak járulékait fedezi. Jelenleg 65 diákja van az intézménynek 5 csoportban; ősztől 10 csoportban mintegy 100 fő tanul majd ott.

Illyés János (CFDE) arra kérdezett rá, valóban 10 ezer rászoruló van-e a városban, ugyanis ennyi főre biztosítana népkonyhai ellátást a Cívis Szociális Étkezési Központ, amelyhez ingatlanok ingyenes használatba vételi lehetőségét kérte az önkormányzattól. Széles Diána alpolgármester válaszában elmondta: jelenleg 3 ezer 500 főt látnak el, a 10 ezer egy keretszám, állami támogatással ennyi főre alakítanák ki a szolgáltatást, felkészülve rendkívüli helyzetekre is, például ha esetleg újabb pandémiás korlátozások lennének és sok embernek kellene házhoz szállítani.

SzT

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában