Helyi gazdaság

2016.03.17. 08:59

Nem fogyasztásra költenék a felszabaduló pénzt

Debrecen - Az emberek több mint háromnegyede kivenné a pénzét a bankbetétjéből, amennyiben a kereskedelmi bankok – követve a jegybankokat – negatívba vágnák a betétekre vonatkozó kamatot, állapította meg az ING egy közelmúltban készített felmérése.

Debrecen - Az emberek több mint háromnegyede kivenné a pénzét a bankbetétjéből, amennyiben a kereskedelmi bankok – követve a jegybankokat – negatívba vágnák a betétekre vonatkozó kamatot, állapította meg az ING egy közelmúltban készített felmérése.

A legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy a felszabaduló pénzmennyiséget nem fogyasztásra fordítanák, hanem kockázatosabb eszközök felé fordulnának, illetve készpénz formájában tárolnák, ami rossz hír a jegybankok számára.

Negatív kamat

A japán jegybank január végi, meglepetést okozó döntésével, miszerint a kereskedelmi bankok nála elhelyezett betétjeinek egy része után negatív kamatot számol fel. Ezzel immár ötre bővült azon központi bankok száma, akik negatív betéti kamatot tartanak érvényben. Az alapkamat csökkentése hátrányosan érinti a kereskedelmi bankok jövedelmezőségét, hiszen az alacsonyabb kamatkörnyezet a hitelezési marzs szűkülésével jár, vagyis ügyfelenként egyre kisebb haszonra tudnak szert tenni a bankok. Azonban az alapkamat csökkentése a forrásbevonás költségeit is leszorítja, hiszen például a lakossági betétek után a pénzintézeteknek kisebb hozamot kell fizetnie az ügyfelek részére, ami pedig jótékonyan hat a hitelezési aktivitásra.

Ők fizetnének…

A jegybanki betétekre kivetett negatív alapkamat esetében azonban teljesen megváltozik a helyzet: kis túlzással azt lehet mondani, hogy a kereskedelmi bankok tulajdonképpen a jegybanknak fizetnek azért, hogy az ügyfelek betéteket helyezhessenek el náluk. Éppen ezért a kereskedelmi bankoknak két lehetősége van: vagy lenyelik a pluszban felmerülő kiadásokat, vagy megpróbálják áthárítani azt az ügyfeleikre. Az ING tavaly készített egy felmérést, melyben mintegy 13 ezer embert megkérdezve keresték a választ arra, hogy az ügyfelek miként reagálnának arra, ha banki megtakarításaikon folyamatos veszteséget kellene elkönyvelniük. Az összes résztvevő országban túlnyomó többségbe kerültek azok, akik kivonnák pénzüket megtakarítási számláikról, ha a kereskedelmi bankok áthárítanák a negatív kamatok terhét rájuk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában