A rendőrség napja

2020.04.24. 14:00

Izgalmas bemutatót tartottak a kék egyenruhások – fotókkal

A rendőri hivatás kapcsán felmerülő különböző szituációkra készítik fel az állomány tagjait.

Fotó: Kiss Annamarie

Mint a legtöbb szervezetnek, a Rendőrségnek is van védőszentje: sárkányölő Szent György évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovaskatonák és vándorlegények patrónusa volt.

Magyarország kormányának határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én tartják a Rendőrség napját.

Ez alkalomból a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság egy olyan osztályával ismerkedtünk meg, melyről igen kevés szó esik, azonban munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyenruhások a maximumot nyújthassák rendfenntartó feladataik során, akár emelt adrenalinszint mellett is.

Az Oktatási és Kiképzési Alosztály igen szerteágazó, számos területet lefedő képzések szervezésével és lebonyolításával foglalkozik.

– A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság teljes személyi állományának képzését mi végezzük, vagy szervezzük. Ide tartoznak többek között a lőkiképzések, a fizikai felmérések, alap- és emelt szinten vezetéstechnikai képzések, valamint sikerült egy idegen nyelvi oktatási rendszert is kialakítanunk – ismertette Molnár Péter rendőr őrnagy, az Oktatási és Kiképzési Alosztály alosztályvezetője. Hozzátette: – Különböző szaktanfolyamokra is szervezünk beiskolázásokat a Miskolci és a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumba, de Csopakon is van képzés kollégáinknak. A fegyveres biztonsági őrök felkészítését is végrehajtjuk, illetve közreműködünk a gyakorlati vizsgák lebonyolításában – tudatta az alosztályvezető.

Egy évben háromszor

Az Oktatási és Kiképzési Alosztály a megyei rendőr-főkapitányság, három határrendészeti kirendeltség, illetve nyolc városi kapitányság állományának képzéséről gondoskodik. A lövészet szempontjából a közterületen szolgálatot teljesítő állomány rendszeresen részt vesz gyakorlaton.

A gyakorlás során mindenki a saját szolgálati fegyverét használja, azonban hamarosan új szolgálati fegyverek érkeznek. Ez egy komoly technikai előrelépést jelent majd. Így folytatta: – Kialakítottunk egy olyan biztonsági előírást, egy töltetlenségi ellenőrzési protokollt, amit csak mi használunk az egész országban. Ez lehetőséget biztost arra, hogy a kollégák egy emelt adrenalinszintű, komoly szituációban is biztonságosan tudják a fegyverüket kezelni.

Az oktatások egyik érdekes része a Police Medic képzés, ami az úgynevezett „harctéri elsősegély nyújtás” elsajátítására irányul.

– Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Pécsi Tudományegyetem között jött létre egy együttműködési megállapodás és az egyetem biztosítja a képzés a szakmai hátterét. Ennek is több szintje van: az első egy 8 órás alapképzés, ahol többek között újraélesztés, vagy a vérzéscsillapítás alapjait tanulják meg a kollégák. Van egy kéthetes képzés, amelynek elvégzését követően kapnak egy „Police Medic” táskát is, s akár egy tubus felhelyezését, vagy egy komolyabb vérzés csillapítását is végre tudják hajtani. Ahhoz, hogy a képzés eredményes legyen, s megkapják a táskát, a mentőszolgálat munkatársai mellett három szolgálatot el kell tölteni a kollégáknak – tért ki a képzés sajátosságaira Molnár Péter.

Havonta kötelező

Az Oktatási és Kiképzési Alosztály egyik meghatározó feladata az intézkedéstaktikai képzések szervezése, amely során a rendőri hivatás kapcsán felmerülő különböző szituációkra készítik fel az állomány tagjait.

Fotó: Kiss Annamarie

– A kollégák akármilyen helyzetbe kerülnek, az itt elsajátított taktikákat alkalmazzák az intézkedés során. Legyen az egy egyszerű igazoltatás, ahol tudja a rendőr, milyen testtartást kell felvennie, hogyan tartsa a kezét, és hogyan kommunikáljon, egészen a fegyverhasználattal járó helyzetekig bezárólag. Munkájuk során különböző kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak a kollégák, ezeknek az egyes momentumait meg kell tanulni, például hogyan tudja a földre vinni az elkövetőt, illetve megbilincselni – ismertette Molnár Péter, az alosztály vezetője. Hozzátette: – Mindezek mellett szükséges egy folyamatos környezetkontroll is. Egy vészhelyzeti kommunikációs rendszert alakítottunk ki, aminek az a lényege, hogy amit mondok, azt tökéletesen értenie kell mind annak a személynek, akivel szemben intézkedek, mind pedig a társamnak. Mindig egyértelműnek kell lenni, hogy mi történik egy rendőri intézkedés során.

Online képzés

Molnár Péter arra is kitért, milyen rendszerességgel tartják a gyakorlati képzéseket: – Az intézkedéstaktikai képzés kötelező, minden kollégának havonta több órát kell ráfordítania. Egy rendőr a rendészeti iskolában minden alapképzést megkap, ezt követően van egy sajátos képzési rendszerünk. Azoknak, akik hozzánk kerülnek, több napos képzést tartunk, ennek keretében végig vesszük a teljes intézkedéstaktikai repertoárt, illetve a fegyverkezelést. Vannak instruktoraink a különböző helyi szerveknél, akik havi tematikai egyeztetéseknek megfelelően végzik az állomány oktatását.

Nagy figyelmet fordítanak a fizikai állóképesség fenntartására is, különböző sporttevékenységeket szerveznek.

– Minden héten van női torna kolléganőink részére, továbbá szervezünk futó edzéseket. Kiváló futócsapatunk van, melynek tagjai például a Nagyvárad-Debrecen futóversenyen is előkelő helyen végeztek -, valamint küzdősport- és crossfit alapokon nyugvó, funkcionális edzést is tartunk. Egy héten hat különböző sportolási lehetőséget tudunk biztosítani a kollégáknak. Jelenleg egy online képzési rendszert kialakításán is dolgozunk – ismertette az alosztályvezető.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!