Felgyulladtak az adventi fények Debrecenben

Akt.:
Felgyulladtak az adventi fények Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A hortobágyi pásztorok pásztora, Szőnyi Imre gyújtotta meg az első adventi gyertyát.

Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, az Ady-gimnázium, a Debreceni Népi Együttes és a Forgórózsa Néptáncegyüttes tagjai minden évben résztvevői az adventi hétvégék ünnepségeinek. Újabban a hortobágyi és a Hortobágy mellyéki pásztorok is csatlakoztak hozzájuk, hiszen a kis Jézus születése hírét is a pusztai emberek hallatták meg először. Ilyen díszes kompánia vonult idén is a Régi Városházától a Kossuth téren felállított színpadig, ahol a város- és egyházi vezetők osztották meg gondolataikat a térre sereglőkkel.

Azt a lépést azonban mindenkinek magának kell megtenni.” Fekete Károly

Keresztény értékrend

Először Papp László polgármester lépett a mikrofonhoz, és megköszönte, a református, az evangélikus és a baptista egyház vezetőinek, illetve híveinek, hogy a város protestantizmusban betöltött történelmi szerepéhez illően, maradandót alkotva ünnepelte meg a reformáció jubileumi évét. Emlékeztetett arra, hogy a következő négy hétvégén együtt várjuk Jézus megszületésének csodálatos ünnepét. Mert van annak jelentősége, hogy ennyien itt vagyunk – tette hozzá – ugyanis napjainkban egyre többet lehet hallani: Európában a kereszténységet nem tekintik értéknek. Ennek legkézzelfoghatóbb bizonyítéka, a keresztény jelképek elleni fellépés. Pedig a kontinens múltja, jelene és jövője a keresztény értékrenden nyugszik. A város erőssége az egységben való gondolkodás és cselekvés, minden esztendőben az első adventi gyertyagyújtáskor új lángra lobban a debreceni keresztény felekezetek egysége.

Fotók: Molnár Péter Fotók: Molnár Péter ©

Felgyulladtak a fények

A polgármester szavai után több mint 200 ezer apró égő gyulladt fel egyszerre, advent egyik üzenetének megfelelően: a világosság legyőzi a sötétséget. Az ünnepségen kisfiával részt vevő Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt, hogy a hét minden napján óvni, védeni kell „ami vagyunk”, magunkat, kereszténységünket, városunkat, országunkat, hogy még sokáig élhessünk a hagyományainknak.

Fontos érték a család

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita az istenismeret világosságára hívta fel a figyelmet, mondván az igazi világosságot nem a lámpa fénye adja, de még nem is a nappaloké. Lelkünkben fényt csak az isten ismeretének a világossága adhat.

Palánki Ferenc katolikus püspök többek között a család szentségét hangsúlyozta, hiszen Jézus is csak ahhoz ragaszkodott, hogy családba szülessen. Ennek üzenete fontos az élet rendjében, mert a családban tanulhatjuk meg, hogy vannak értékek, melyek megszerzéséért, megtartásáért, megőrzéséért érdemes küzdeni. Hogy a többiekhez való viszonyulásnak vannak alapvető szabályai, követelményei, és mit jelent adni, elfogadni, megköszönni; mit jelent megosztozni, figyelmesnek lenni, mosolyt mosollyal viszonozni vagy egymás terhét hordozni.

Bennünk születik…

Fabinyi Tamás evangélikus püspök is a családról beszélt, felidézve József és Jézus édesanyja, Mária történetét, ami a megváltó születése előtt nem a boldogságról szólt, családjukat széthullóban érte a kisded érkezése. Kiterjesztve a család fogalmát, a püspök annak az óhajának adott, hangot, hogy jó lenne, ha minden debreceni – felekezetektől függetlenül – együtt tudna ünnepelni.

Fekete Károly református püspök a Nagytemplom előtt felállított életnagyságú betlehemre célozva úgy fogalmazott, egyetlen lépésre van a templomtól. Azt a lépést azonban mindenkinek magának kell megtenni, amihez jó utat kívánt Debrecen népének mondván, Isten házában az Úr éppen őket várja. Az ugyanis az igazi advent, ha bennünk születik meg a megváltó Krisztus.

HBN-ÉP