Fotók: A magyar kultúra alapértékeiből vonultattak fel párat a Déri téren

Akt.:
Fotók: A magyar kultúra alapértékeiből vonultattak fel párat a Déri téren
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A kalocsai népművészettel, a régi halászattal, a mohácsi busókkal, a tápéi gyékényszövéssel és a matyó örökséggel ismerkedhettek egyebek mellett azok akik szombaton ellátogattak a debreceni Déri térre.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében – melynek idén a cívisváros a házigazdája – a látogatók ezen kívül megtudhatták, hogy milyenek a selmeci diákhagyományok, a mezőtúri- és a magyarszombatfai fazekasság, a balatonendrédi csipkekészítés, illetve az egri fertálymesterség.

di_deri_ter-7

Fotó: Derencsényi István

A hagyományok közül a Mária-tisztelet zarándok- és búcsújáró hagyományát, a hajdúdorogi Krisztus-katonák hagyományát, a rajkó-módszert, a mohai tikverőzést, a Gandhi pedagógiai módszert, a nagyecsedi cigány és magyar táncokat, a höveji csipkevarrást, a debreceni Betlehemes Találkozót, valamint a Debreceni és a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár elemeit is bemutatták. Az éhes résztvevők megkóstolhatták például a karcagi birkapörköltet, a borsodnádasdi molnárkalácsot és a szatmári szilvalekvárt. A rendezvény vasárnap délután 5 óráig folytatódik.

HBN