Helyi közélet

2014.08.07. 08:42

Vasrúddal irányított villamos

Debrecen - Korábban többször is elromlottak az új, német gyártmányú váltók.

Debrecen - Korábban többször is elromlottak az új, német gyártmányú váltók.

Az elmúlt hetekben a Péterfia utca elején, ott, ahol az 1-es és a 2-es villamos vonal elágazik, többen is azt látták, hogy a villamos vezetője a megállóban kiugrott a vezetőfülkéből, és egy hosszú vasrúd segítségével, kézzel állította át a sínek közötti váltót. Aztán visszaszaladt a villamoshoz, és mintha mi sem történt volna, a szerelvény továbbhaladt a megfelelő irányba.

A nem éppen XXI. századi módszerről a DKV műszaki igazgatóját kérdeztük, aki azt mondta, hogy a Petőfi téren (azon a részen, ahová a villamosok érkeznek) ugyancsak található egy ilyen váltó. Ez normál esetben úgy működik, hogy a villamosba épített elektronikus távirányító segítségével a jármű vezetője annak megfelelően állítja át a berendezést, hogy az 1-es, vagy a 2-es vonalon akar továbbhaladni.

A német gyártmányú szerkezetek azonban amíg garanciásak voltak többször is elromlottak. A váltót szervizelő cég Gyöngyösről érkező munkatársai a hiba jelzésétől számított 24 órán belül kezdik meg a javítást. Azért, hogy addig se álljon meg a villamosforgalom, a kézi váltásra álltak át. Sőt olyan is előfordult, hogy a DKV a problémás helyre kiküldött egy munkatársat, aki a vezető helyett elvégezte ezt a feladatot.

Az utóbbi egy hónapban azonban már nem jelentkezett ilyen hiba.

HBN-OCs

A teljes cikk a Naplóban olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában