Fotó- és poszter kiállítás a magyar őstörténeti kutatás legújabb eredményeiről

Budapest – A magyar őstörténeti kutatás legújabb eredményeiből nyílik fotó- és poszterkiállítás a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában hétfőn.

Az MTA Bölcsészettudományi Intézetének közleménye szerint az Őseink nyomában… címet viselő tárlat a magyarok elődeinek vándorlásával összefüggésbe hozható fontosabb régészeti lelőhelyeket és leleteket, a viseletekkel kapcsolatos tudnivalókat, valamint a honfoglalók által használt fegyvereket mutatja be.

A kiállításon látható lesz Szöllősi Mátyás fotóriporternek a 3. orosz-magyar uráli régészeti expedícióról készült képsorozata is.

A július 26. és augusztus 19. között lezajlott expedícióban a régészekből, egy antropológusből, turkológusból, archeozoológusból és egyetemi hallgatókból álló kutatócsapat a feltárásokon való munka mellett több múzeum régészeti gyűjteményeinek kora középkori leletanyagát is átnézte, valamint fontos szakmai kapcsolatokat épített ki helyi szakemberekkel – mondta el korábban az MTI-nek az expedíció vezetője, Türk Attila régész.

Az MTA őstörténeti Témacsoportjának és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Régészeti tanszékének közös kutatási programját összefoglaló tárlatot Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának vezetője nyitja meg.

Az eseményen Türk Attilával és Szőllősi Mátyással Vásáry István, az Őstörténeti Témacsoport vezetője beszélget – olvasható a közleményben.

– MTI –
hirdetés