Helyi közélet

2012.05.27. 20:38

Itthon még elenyésző a távmunka aránya

Hajdú-Bihar, Magyarország - Magyarországon mindössze a foglalkoztatottak három százalékát érinti ez a lehetőség.

Hajdú-Bihar, Magyarország - Magyarországon mindössze a foglalkoztatottak három százalékát érinti ez a lehetőség.Minden ötödik alkalmazott távmunkában tevékenykedik: 7 százaléknyian naponta folyamatosan jelentkeznek be otthonukból, míg további 10 százaléknyian ennél ritkábban (esténként vagy hétvégenként) dolgoznak online módon - derül ki az Ipsos nemzetközi kutatásából.

Alig valaki

Magyarországon ennél kevésbé elterjedt a távmunka, mindössze a foglalkoztatottak három százalékát érinti. Az alkalmazottak többsége szerint a munkahellyel számítógépen történő kapcsolattartás és munkavégzés a foglalkoztatási piacon tartja a tehetséges nőket, csökkenti a stresszt valamint segít megtalálni a munka, s magánélet egyensúlyát. A távmunka fogalma azt jelenti, hogy a munkaválaló asztali- vagy hordozható számítógép segítségével látja el - akár rendszeresen, akár időnként, az irodájától távol eső helyről, az otthonából vagy máshonnan – irodai munkáját.

Országonként más

A legfrissebb Ipsos felmérés 24 ország 11 ezer 383 távmunkában foglalkoztatott munkavállalóját kérdezte. A távmunka leginkább a feltörekvő piacok jellemzője: Közép-Kelet és Afrika, Latin-Amerika és az Ázsia inkább foglalkoztat rendszeres jelleggel online munkaerőt, mint Észak-Amerika és Európa. India, Indonézia, Mexikó, Argentína, Dél-Afrika és Törökország azok a területek, amelyek leginkább élnek ennek a formának az alkalmazásával. A másik véglet Magyarország, Németország, Svédország, Franciaország és Olaszország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában