Fórum a fórumról, avagy kell-e a börtönkórház Berettyóújfaluba?

Fórum a fórumról, avagy kell-e a börtönkórház Berettyóújfaluba?
© Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu – A fórumon jelenlévők a népszavazás kiírása mellett voltak a börtönkórház létesítése ügyében.

– Sem a börtönkórház mellett, sem ellene nem szólok, és ennek a fórumnak sem az a célja, hogy a jelenlévők mellette vagy ellene álljanak ki. Csupán tájékozódni szeretnénk, tisztábban szeretnénk látni, kérdéseket megfogalmazni, amelyekre a jövő héten hétfőn ugyanitt és ugyanekkor tartandó lakossági fórumon feltehetően megkapjuk a válaszokat – Szántai László önkormányzati képviselő szavai voltak ezek a Berettyóújfaluba tervezett börtönkórház létesítése ügyében az általa összehívott lakossági fórumon. Hétfőn este a Nadányi Zoltán Művelődési Központ nagytermébe mintegy százan gyűltek össze, hogy újabb információt kapjanak a képviselő-testület által egyhangúlag meghozott határozatról és várható következményeiről. A májusi soros ülésen minden képviselő megszavazta azt az előterjesztést, amely arról szól, hogy a kórház mögött lévő, körülbelül 8 ezer négyzetméteres területet az önkormányzat börtönkórház építésére ingyenesen átadja az államnak.

Fotó: Kovács Péter Fotó: Kovács Péter ©

Ezért szavazta meg

– Berettyóújfalu teljes lakosságát érintő döntésről van szó, amely több tíz évre meghatározza a város életét, jellegét, éppen ezért fontos, hogy a tervezett börtönkórház ügyét társadalmi vitára bocsássuk. Bár a képviselő-testület szabályos körülmények között mondott igent a terület átadására, célszerű lenne, ha a kérdésben nem csak az a tizenkét ember mondana véleményt. Vissza kell térni a kérdésre a kormánydöntés előtt, hiszen addig bármit meg lehet változtatni – fogalmazott Szántai László, aki elmondta azt is, hogy miért szavazta meg a területátadásról szóló előterjesztést:

200 új álláshely, több milliárd forintos állami beruházás, csak szükség esetén mennek a rabok a kórház jelenlegi területére, szeparált lesz a kezelés, a kórház létbiztonsága több tíz évre megoldódik és emelkedik az egészségügyi intézmény szakmai színvonala.”

Ugyanakkor – hangsúlyozta – a döntés komoly társadalmi visszhangot váltott ki a városban, továbbá ő jobban átgondolta a témát, és sok kérdés vetődött fel benne. Például az, hogy lesz-e visszahúzó ereje a börtönkórház létének Berettyóújfalu egyik fejlődési lehetőségét, a strandfejlesztést, a gyógyközpontot tekintve? A speciális képzettséget igénylő álláslehetőségeket biztosan helybeliekkel töltik-e fel? Látogathatják-e a fogvatartott betegeket a hozzátartozóik? Hogyan változik a kórház környékén a város ingatlanjainak értéke? Készült-e hatástanulmány a börtönkórház létesítésére?

Kész felülvizsgálni

– A döntésbe be kell vonni a lakosságot, el kell indítani a társadalmi egyeztetést! Én kész vagyok a szavazatom felülvizsgálatára, adott esetben újra napirendre venni a kérdést. Megfontolandó lenne egy népszavazás kiírása az ügyben – fogalmazott a fórumot összehívó Szántai László önkormányzati képviselő.

HBN–KZS


Kérdések, vélemények a fórumon

 • Ha nem készült hatástanulmány, akkor hogyan szavazhatták meg a képviselők?
 • A testület a terület ingyenes átadásáról döntött, kormánydöntés nincs a kórház létesítéséről.
 • Miért kellett ingyen odaadni a területet?
 • Előbb legyenek itt a beígért egészségügyi berendezések, majd utána átadni a területet.
 • A rab betegek is ugyanazt a gyenge kosztot kaják majd, mint most a civil betegek?
 • A börtönkórház betegei is előjegyzés és várólista alapján jutnak hozzá a különböző kezelésekhez?
 • Indítsák el a népszavazáshoz kellő aláírásgyűjtést! Most! Itt!
 • Hogyan lehet kivédeni, hogy a civil betegek találkozzanak a rabláncon vezetett kezeltekkel?
 • A kórház környékén élők nyugalmat szeretnének! Ez meglesz a börtönkórház működése alatt is?
 • A területen jelenleg erdő van. Azt nem kell megvédeni?
 • A polgári demokrácia arról szól, hogy az ilyen súlyú döntésekből ne hagyják ki a lakosságot.
 • A kórház létét semmi sem fenyegeti. Ha a kórházat fejleszteni akarják, azt meg lehet tenni börtön nélkül is!
hirdetés