Forradalom ihlette grafikák az iskolában

Az emődi általános iskolában az idén több rendezvénnyel is megemlékeznek az 1956-os forradalomra.

Az idén ünnepeljük az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulóját. Az esemény kapcsán már megkezdődtek a megemlékezések, ezek közé tartozik az a kiállítás, amelyet Emődön tekinthetnek meg az érdeklődők a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és Szakiskolában. A tárlatot az év folyamán további versenyek és egyéb rendezvények követik majd.

Egy hónapig

Kasza István, az iskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy az idei munkatervükben kiemelten szerepel az 1956-os forradalomról történő megemlékezés. Ennek első állomása a most megnyílt, és Szalay Lajos grafikáit bemutató kiállítás, amelyet a Miskolci Galéria szakembereinek segítségével hoztak létre. A tárlaton a művésznek a forradalommal kapcsolatos, a forradalmi események ihlette képeit állítják ki. A kiállítás megnyitójára – amelyen a helyi nyugdíjas népdalkör is műsort adott – nemcsak a gyerekeket, hanem a szülői közösség képviselőit, a társintézmények munkatársait is meghívták. A tárlat február 20-ig tekinthető meg az iskolában.

Írnak, rajzolnak

Az esztendő további részében egyéb programokkal is szeretnének megemlékezni a félévszázaddal ezelőtti forradalmi időszakra. A diákoknak esszéíró, illetve rajzpályázatot hirdetnek meg. A beérkezett pályaműveket szakemberek értékelik majd, a díjakat pedig október 23-án, az iskolai ünnepségen adják át a legjobb teljesítményt nyújtó tanulóknak. Nem titkolt céljuk – mondta el Kasza István –, hogy az iskola tanulói és tanárai méltó módon emlékezzennek meg a magyar történelem egyik legfontosabb eseményére.

Az idén egyéb kiállításokat is tartanak az iskolában, többek között a volt diákok képzőművészeti alkotásaiból. Várhatóan márciusban megtartják a Rákóczi-napokat, és megemlékeznek Bartók Béla születésének 125. évfordulójáról is.

HSz