Debreceni közgyűlés: Szigor a kontár fametszőkre

Akt.:
Debreceni közgyűlés: Szigor a kontár fametszőkre
Debrecen – Városképpel összefüggő módosításokat is elfogadtak a hétfői rapid ülésen.

Mindössze 15 percig tartott a debreceni közgyűlés hétfői ülése, melyen 3 előterjesztést fogadtak el hozzászólás és vita nélkül a képviselők.

Ebből kettő lényegében formai módosítás volt. A Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. alapító okiratában szereplő tevékenységi köröket bővítették, illetve – az önkormányzatok rendeletalkotói jogának megszűnése miatt – a helyi tömegközlekedés közszolgáltatás díjait, pótdíjait, díjalkalmazási feltételeit, stb. szerződésben rögzítették.

Módosította a testület a Debrecen helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről (DÉSZ) szóló rendeletet. (Az ezzel kapcsolatos bizonyos határidők kivárása indokolta a szokatlan, a június 30-ai közgyűlés után néhány nappal megtartott ülés dátumát.)

Neonszínben nem világíthat

Sziki Gyula, a várostervezési osztály vezetője hangsúlyozta: a DÉSZ módosítása az alkalmazás tapasztalatain alapul, célja a szabályozás élethez történő igazítása. 

A testület által elfogadott előterjesztés szerint például kötelezik azokat a szolgáltatókat, melyek „közmű- út és egyéb nyomvonal jellegű építések során” szakszerűtlenül végeznek a fákon koronaalakítást, hogy  gondoskodjanak a fasorok egyenértékű pótlásáról.

A módosított DÉSZ többek között a városépítészet színpalettáján is rendet tesz. Így az egyes épületek homlokzatának „teljes falfelületein telített élénk és neon jellegű színek nem alkalmazhatók”, a Tócóskerti és Tócóvölgyi lakótelepen pedig „összefüggő épülettömbönként azonos tört alapszín alkalmazása mellett az eredeti homlokzatképzés színeivel megegyezően kell” felújításkor pingálni.

HBN-SzT

Címkék: ,