Forma-1: Európában folytatja a mezőny

Akt.:
Ricciardo is szeretne ünnepelni Barcelonában
Ricciardo is szeretne ünnepelni Barcelonában - © Fotó: AFP
Spanyolország – Az idei első kontinentális verseny a Spanyol Nagydíj lesz.

A Forma-1-es szezon elérkezett a már nagyon várt európai részhez. Hagyomány szerint a Spanyol Nagydíjra érkeznek vissza a csapatok a tavaszi Európába, hogy most már itt is a nyitott pilótafülkés széria által is elfogadható időjárási viszonyok között versenyezzenek.

A Forma-1-es csapatok szinte hazajárnak már Barcelonába, hiszen a szezon előtti téli tesztek itt szoktak folyni, s ez nem volt másként idén sem. Február végén és március elején két közös tesztet hajtott végre a mezőny a napsütötte Barcelonában. Ekkor már sejteni lehetett az idei erőviszonyokat, a Mercedes dominanciája mellett a Ferrari is szép eredményeket tett le az asztalra.

Eddig kiegyenlített

A 2017-es Forma-1-es szezon eddig elég kiegyenlítetten alakul. Két lebilincselő és két unalmas futamon vagyunk túl, s a Mercedes-Ferrari harc hozza a Forma-1-től folyamatosan elvárt izgalmakat. A Red Bull sajnos nem olyan jó, mint ahogy reméltük volna, így Max Verstappen feltehetően nem ismétli meg tavalyi történelmi győzelmét a katalán aszfaltcsíkon. A Red Bullnál történő debütálása első futamát megnyerte akkor a fiatal holland és hozta a szezon első európai futamának szenzációját. Ami a mostani mezőnyt illeti, nem csak a két éllovas és a Red Bull, hanem az energiaitalos csapat és a mezőny hátralévő része között is nagy az űr.

AUTO-F1-PRIX-RUS

Max Verstappen | Fotó: AFP

Tudvalévő, hogy a Mercedes hosszú tengelytávja 8 kg-al több az ideálisnál, amit meg kell oldania a brackley-i csapatnak a Spanyol Nagydíjra. Ha ez sikerül, akkor az aerodinamikai és motorfejlesztésekkel együtt nagyot léphetnek előre az Ezüst Nyilak. Eközben a Ferrari, amely nagyon jól kezdte meg az idei szezont, az év közbeni fejlesztéseivel az előző években nem tudott hatékony változást elérni. Ha a tendencia folytatódik, a maranellóiak lemaradhatnak a Mercedes mögött. Az abroncsválasztás sem lesz egyszerű a hétvégén. Bár a téli tesztek során ezen a pályán az ultralágy és szuperlágy abroncsokat részesítették előnyben a csapatok, a Pirelli valamilyen oknál fogva mégsem ezeket, hanem a keményebb abroncsokat viszi a katalán fővárosba. „A keményebb abroncsokkal megyünk idén először Barcelonában. Nem tudom, hogy ez segítség-e nekünk, s nem hiszem, hogy bárkinek is jó lenne.

Az abroncsok már így is nagyon tömörek, így a még keményebb összetételűek túl kemények lesznek erre a pályára. A verseny érdekében remélem, hogy forróság lesz a futam alatt, mert akkor fognak jól működni ezek a keményebb gumik. Hidegben azonban mindenki küszködni fog.” – szögezte le Daniel Ricciardo, a Red Bull versenyzője.

HBNSporthírek